Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT | Război în Israel: Soldații israelieni strâng lațul în jurul fortăreței Hamas - Spitalul Shifa a început evacuarea

reuters
razboi israel

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel în timpul zilei de joi, 9 noiembrie 2023, pe măsură ce acestea apar.

 

UPDATE 10 noiembrie, ora 23.10: IDF anunță victorii în puncte cheie din Gaza - Aproximativ 150 de militanți Hamas au fost uciși

Forțele de Apărare Israelului spun că trupele au capturat astăzi avanposturi cheie ale Hamas în orașul Gaza, ucigând aproximativ 150 de agenți teroriști în acest proces.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 10 noiembrie, ora 21.35: Soldații israelieni strâng lațul în jurul fortăreței Hamas - Spitalul Shifa a început evacuarea

Autoritățile de la spitalul Shifa din orașul Gaza au început să evacueze centrul medical în urma ordinelor IDF, care au înconjurat complexul unde se crede că Hamas a construit un centru de comandă cheie dedesubt, relatează The Wall Street Journal, citând o persoană familiarizată în materie.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 noiembrie, ora 20.20: VIDEO - Momente dramatice în Gaza: Hamas îi împușcă pe cei care vor să fugă din nord spre sud

Civilii din Gaza care au încercat să fugă din nord înspre sud au fost împușcați de militanții Hamas, transmite Visegrad 24.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 noiembrie, ora 19.12: Benjamin Netanyahu e hotărât să păstreze Gaza: Nu o vom da forțelor internaționale

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu spune că IDF va rămâne în controlul Gazei după război în comentarii care ar putea stârni sprâncene în comunitatea internațională, la câteva ore după ce a declarat pentru Fox News că Israelul nu dorește să reocupe sau să guverneze Fâșia.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 noiembrie, ora 19.07: Nepoata liderului Hamas a fost ucisă în Gaza - Israelul nu comentează

Roaa Haniyeh, nepoata șefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucisă astăzi într-un atac aerian al IDF în orașul Gaza, relatează Al Jazeera, fără a cita dovezi.

Israelul nu a comentat acuzațiile.

content-image

UPDATE 10 noiembrie, ora 18.44: Shin Bet îl avertizează pe Netanyahu: Miniștri de extremă dreapta vor să aprindă și Cisiordania

În timpul unei reuniuni recente a cabinetului de război, șeful Shin Bet, Ronen Bar, a implorat grupul mic de miniștri prezenți să se asigure că guvernul transferă veniturile fiscale care aparțin Autorității Palestiniene către Ramallah, explicând că prăbușirea AP ar putea duce la o rupere violentă a intifadei. în Cisiordania, relatează site-ul de știri Maariv.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 noiembrie, ora 15.55: Cele mai importante evenimente din ultimele ore

-Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, Ashraf al-Qudra, a declarat că Israelul a bombardat clădirile spitalului al-Shifa de cinci ori începând de joi seara.

-Guvernul din Fâșia Gaza, condus de Hamas, afirmă că un atac israelian asupra spitalului al-Shifa a ucis cel puțin 13 persoane.

-Șeful ONU pentru drepturile omului solicită o anchetă asupra a ceea ce el numește utilizarea de către Israel a "armelor explozive cu impact puternic" în Gaza.

-Ministerul Sănătății din Gaza spune că tancurile israeliene înconjoară patru spitale din toate direcțiile, mai exact spitalul al-Rantisi, spitalul al-Nasser, spitalul guvernamental Eyes și spitalul de sănătate mintală.

-Ministerul palestinian pentru afaceri externe și expatriați spune că Israelul "răpește spitale ca ostatici pentru șantaj" în Gaza.

-Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) spune că au existat unele "probleme" în ceea ce privește intrarea ajutoarelor în Gaza prin punctul de trecere Rafah.

-Ministrul palestinian al sănătății Mai al-Kaila a declarat că 18 spitale din Gaza și-au încetat activitatea de la începutul ofensivei militare israeliene, la începutul lunii octombrie.

-Hezbollah a anunțat că șapte dintre membrii săi au fost uciși într-un atac israelian în Siria.

UPDATE 10 noiembrie, ora 15.40: Liderii din Qatar și Egipt discută despre războiul din Gaza

După cum am relatat anterior, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani s-a îndreptat în această dimineață spre Cairo pentru discuții cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi

Avem acum o declarație oficială a Qatarului cu privire la această întâlnire.

Cei doi lideri au discutat despre războiul din Gaza, inclusiv despre modalitățile de a reduce suferința civililor, se arată în comunicat.

Emirul Qatarului și președintele egiptean și-au afirmat, de asemenea, sprijinul pentru cauza palestiniană și pentru dreptul palestinienilor de a înființa un stat independent de-a lungul granițelor din 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală, pe baza unei soluții cu două state, a adăugat declarația.

UPDATE 10 noiembrie, ora 15.15: Prințul moștenitor saudit face apel la încetarea războiului din Gaza

Mohammed bin Salman a făcut aceste remarci în timpul unui summit african-saudit care a avut loc în capitala regatului, Riyadh.

"Condamnăm ceea ce întâmpină Fâșia Gaza din cauza asaltului militar, a țintelor asupra civililor, a încălcărilor dreptului internațional de către autoritățile de ocupație israeliene", a declarat el.

"Subliniem necesitatea de a opri acest război și strămutarea forțată a palestinienilor."

UPDATE 10 noiembrie, ora 14.45: Rachete Hamas au lovit Tel Aviv

O ploaie de rachete a fost lansată din Gaza spre zona Tel Aviv.

Hamas a confirmat atacul pe canalul său Telegram.

Două persoane sunt rănite, potrivit unui serviciu israelian de salvare de urgență.

UPDATE 10 noiembrie, ora 14.20: "Dacă există un iad pe Pământ, numele lui este nordul Gaza"

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) spune că au existat unele "probleme" în ceea ce privește intrarea ajutoarelor în Gaza prin punctul de trecere Rafah cu Egiptul.

În cadrul unei ședințe de informare, agenția a declarat că punctul de trecere a fost proiectat pentru pietoni, nu pentru camioane.

Doar 65 de camioane care transportau alimente, medicamente, produse de igienă și apă, precum și șapte ambulanțe, au trecut miercuri din Egipt în Gaza, a precizat agenția, adăugând că niciunul dintre aceste ajutoare nu poate ajunge în nordul Gaza.

"Nu putem ajunge în nord în momentul de față, ceea ce este, desigur, profund frustrant, deoarece știm că sunt câteva sute de mii de persoane care au rămas în nord", a declarat purtătorul de cuvânt al OCHA, Jens Laerke.

"Dacă există un iad pe Pământ astăzi, numele său este nordul Gaza", a spus el. "Este o viață de frică ziua și de întuneric noaptea și ce le spui copiilor tăi într-o astfel de situație, este aproape de neimaginat - că focul pe care îl văd pe cer vrea să îi ucidă?", a mai spus el.

UPDATE 10 noiembrie, ora 13.55: Ministerul palestinian de Externe acuză Israelul de "deturnarea" spitalelor

Ministerul palestinian pentru Afaceri Externe și Expatriați afirmă că Israelul "răpește spitale ca ostatici pentru șantaj" în Gaza.

Într-o declarație, ministerul a afirmat că Israelul continuă asediul spitalelor pentru a "șantaja" comunitatea internațională pentru "câștiguri politice" și pentru a-i forța pe palestinieni să se mute în sud, într-un "nou episod de genocid".

De asemenea, ministerul a cerut comunității internaționale să respecte poziția sa privind protecția civililor și să exercite presiuni asupra "statului ocupant" pentru a se angaja în acest sens.

UPDATE 10 noiembrie, ora 13.35: Tancurile israeliene înconjoară patru spitale din toate direcțiile

Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că tancurile israeliene înconjoară patru spitale din toate direcțiile, și anume Spitalul al-Rantisi, Spitalul al-Nasr, Spitalul Guvernamental Eyes și Spitalul de Sănătate Mintală.

Zona include, de asemenea, numeroase școli și clădiri rezidențiale.

Ministerul a confirmat că mii de pacienți, personal medical și persoane strămutate sunt blocate în interiorul spitalelor, fără apă sau hrană.

UPDATE 10 noiembrie, ora 13.15: Circulație restricționată, prezență scăzută la rugăciunile de vineri de la Al-Aqsa

Credincioșii care participă la rugăciunile de vineri la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat raportează o prezență scăzută și restricții de circulație.

Săptămâna trecută, aproximativ 5.000 de persoane au participat la rugăciunile de vineri, în timp ce săptămâna aceasta au fost doar 4.000.

Se pare că forțele israeliene restricționează circulația pe baza vârstei, fapt evidențiat de prezența la moschee a unui număr mai mare de persoane în vârstă.

Rugăciunile de astăzi vin după o săptămână de gaze lacrimogene și tunuri cu apă în fața Al-Aqsa, folosite chiar în această dimineață pentru a dispersa o mulțime de tineri, iar rezidenții spun că le este frică să își părăsească locuințele de teama unor rețineri arbitrare din partea forțelor israeliene.

Aceste scene vor tulbura cu siguranță întreaga lume musulmană, deoarece au loc în afara celui de-al treilea loc cel mai sfânt al Islamului.

UPDATE 10 noiembrie, ora 12.55: O înregistrare video grafică partajată pe rețelele de socializare și verificată de Reuters a arătat un număr de morți și răniți, inclusiv copii, într-o zonă a spitalului al-Shifa, despre care un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza a declarat că a fost lovit de lovituri aeriene israeliene.

Nu a existat niciun comentariu imediat al armatei israeliene cu privire la înregistrarea video, despre care un corespondent Reuters a spus că pare să fi fost făcută într-o zonă acoperită, în aer liber, în apropierea departamentului de ambulatoriu al spitalului, unde dormeau persoane strămutate.

Agenția de știri a reușit să confirme locația de la unul dintre copiii văzuți în videoclip, o fetiță care poartă pantaloni de culoare închisă și un tricou mov, care este văzută și în alte imagini la intrarea în spital.

Aspectul intrării în spital corespunde, de asemenea, cu imaginile din dosar, iar sursa a încărcat anterior mai multe videoclipuri din spital și se știa că se află acolo.

content-image

UPDATE 10 noiembrie, ora 12.35: Arabii reacționează la pauza de patru ore

Utilizatorii rețelelor de socializare din întreaga lume arabă și-au exprimat scepticismul și resentimentul față de anunțul Casei Albe potrivit căruia Israelul a acceptat o pauză de patru ore în luptele din nordul Fâșiei Gaza pentru a permite locuitorilor să plece.

Jurnalistul Salem Zahran a declarat că el consideră această mișcare o strategie de curățare etnică a Gaza și de salvare a ostaticilor.

"Ceea ce Casa Albă a anunțat că urmărește nu este "umanitar", ci mai degrabă o continuare a proiectului de a goli nordul de populația sa spre sud, nu un armistițiu umanitar, ci doar o tactică prin care America ia prizonieri americani și îi deplasează pe palestinienii israelieni din nordul Fâșiei Gaza spre sudul acesteia", a scris el pe X.

Alții, precum cercetătorul și universitarul Mamoun Fandy, consideră că decizia este un semn al oboselii israeliene.

UPDATE 10 noiembrie, ora 12.15: Tancurile israeliene înconjoară complexul spitalului al-Rantisi

Al Jazeera a verificat imagini care arată tancuri israeliene în apropierea complexului spitalului al-Rantisi din orașul Gaza.

Activiști și jurnaliști palestinieni au publicat în această dimineață o înregistrare video care arată tancuri și vehicule israeliene în fața porții spitalului din cartierul al-Nasr, pe fondul unor focuri de armă.

La sfârșitul zilei de joi, spitalul al-Rantisi și împrejurimile acestuia au fost una dintre cele câteva unități medicale vizate de Israel.

UPDATE 10 noiembrie, ora 11.55: Liderii arabi sunt hotărâți să găsească o soluție - dar nu sunt pe aceeași lungime de undă

În 2011, am asistat la proteste masive în lumea arabă, scandând sloganuri care cereau democrație. Astăzi, asistăm la același model pentru necesitatea de a-i proteja pe palestinienii din Gaza.

Liderii arabi nu pot stăpâni criza dacă aceasta continuă și nu pot controla furia poporului lor. Acesta este motivul pentru care sunt categorici în ceea ce privește necesitatea de a vedea o soluție. Dar aici nu sunt pe aceeași lungime de undă.

Dar este posibil să spunem că liderii arabi și musulmani care se întâlnesc astăzi și mâine pot ajunge la o poziție unitară? Vor resuscita inițiativa arabă din 2002? Nu cred că da.

Așa se explică de ce toți ochii sunt ațintiți asupra Cairo pentru a vedea dacă qatarienii, egiptenii și Hamas pot ajunge la un acord.

UPDATE 10 noiembrie, ora 11.35: ONU prezintă impactul devastator al războiului asupra economiei palestiniene

Un raport publicat de Programul ONU pentru Dezvoltare prezintă o imagine sumbră a impactului devastator al războiului asupra economiei palestiniene. Iată care sunt principalele concluzii ale acestuia:

La împlinirea unei luni de la începerea războiului, produsul intern brut (PIB) palestinian ar fi trebuit să scadă cu aproximativ 4,2% față de estimările de dinaintea războiului pentru 2023, ceea ce reprezintă o pierdere de aproximativ 857 milioane de dolari.

În cazul în care războiul continuă pentru o a doua lună completă, pierderea economică estimată ar crește la 8,4% din PIB, sau 1,7 miliarde de dolari. În a treia lună, pierderea ar crește la 12,2 la sută din PIB, sau 2,5 miliarde de dolari.

Aproximativ 390.000 de locuri de muncă au fost deja pierdute de la începutul războiului în teritoriile palestiniene. Dintre acestea, 182.000 de locuri de muncă au fost pierdute în Gaza și 208.000 în Cisiordania ocupată.

De asemenea, se preconizează că sărăcia va crește brusc, între 20 și 45 %, în funcție de durata conflictului.

UPDATE 10 noiembrie, ora 11.15: Peste 50 la sută din locuințe au fost avariate: Autoritățile

Bombardamentele israeliene din Gaza au provocat pagube la peste 50 la sută din unitățile de locuit din Gaza, au declarat autoritățile locale.

Într-o declarație, biroul de presă al guvernului din Gaza a precizat că aproximativ 40.000 de unități de locuit din enclava asediată au fost complet distruse de armata israeliană.

De asemenea, biroul a mai spus că aproximativ 32.000 de tone de explozibili au fost aruncate în Gaza de la începutul asaltului israelian asupra Gaza, la 7 octombrie.

Pierderile preliminare estimate în sectorul locuințelor și al infrastructurii sunt estimate la 2 miliarde de dolari fiecare, a precizat biroul de presă al guvernului.

UPDATE 10 noiembrie, ora 10.45:Israelul trebuie să-i protejeze pe palestinienii din Cisiordania: Șeful ONU pentru drepturile omului

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a declarat că Israelul trebuie să ia măsuri imediate pentru a-i proteja pe palestinienii din Cisiordania ocupată, în condițiile în care aceștia sunt ținta unor violențe din ce în ce mai mari de la izbucnirea conflictului cu Hamas luna trecută.

 

"De asemenea, fac apel, în regim de urgență, la autoritățile israeliene să ia măsuri imediate, să ia măsuri pentru a asigura protecția palestinienilor din Cisiordania, care sunt supuși zilnic la violențe din partea forțelor israeliene și a coloniștilor; rele tratamente, arestări, evacuări, intimidări și umilințe", a declarat Volker Turk reporterilor în capitala iordaniană Amman.

UPDATE 10 noiembrie, ora 10.15: Jurnaliștii americani îndeamnă la "integritate în acoperirea mediatică occidentală

O declarație a jurnaliștilor din SUA a condamnat "uciderea de către Israel a jurnaliștilor din Gaza" și a îndemnat la "integritate în acoperirea mediatică occidentală a atrocităților Israelului împotriva palestinienilor".

Luând act de faptul că cel puțin 35 de jurnaliști sunt incluși în bilanțul tot mai mare de peste 10.000 de palestinieni uciși în atacurile Israelului, se arată în declarație: "Ne alăturăm asociațiilor de presă... cerând un angajament explicit din partea Israelului de a pune capăt violențelor împotriva jurnaliștilor și a altor civili."

De asemenea, a mai spus că fac apel la "liderii redacțiilor de presă occidentale să fie lucizi în acoperirea atrocităților repetate ale Israelului împotriva palestinienilor".

"De asemenea, tragem la răspundere redacțiile occidentale pentru retorica dezumanizantă care a servit la justificarea epurării etnice a palestinienilor. Standardele duble, inexactitățile și aberațiile abundă în publicațiile americane și au fost bine documentate.

"Experții ONU au avertizat că sunt "convinși că poporul palestinian este expus unui risc grav de genocid", însă publicațiile occidentale ezită în continuare să citeze experți în genocid și să descrie cu acuratețe amenințarea existențială care se desfășoară în Gaza.

"Aceasta este treaba noastră: să cerem socoteală puterii. În caz contrar, riscăm să devenim complici la genocid."

UPDATE 10 noiembrie, ora 10.00: Devastarea și distrugerile continuă în Gaza

Orașul Gaza și partea de nord au fost supuse peste noapte unor bombardamente intense care au părut să se concentreze asupra unităților sanitare, în ceea ce pare a fi un mesaj direct adresat echipelor medicale și persoanelor evacuate care se adăpostesc acolo că nu există niciun loc sigur - nici măcar în interiorul unui spital.

La orele târzii ale nopții trecute, spitalul al-Shifa a fost atacat de obuze de tancuri și lovituri aeriene care au vizat curtea acestuia, unde se aflau mașini parcate și persoane evacuate adăpostite sub corturi. Șase persoane au fost declarate ucise și au existat, de asemenea, multiple răniți, adăugând presiune asupra unui spital care suferă cu adevărat din cauza lipsei de materiale medicale și de spațiu pentru pacienți și răniți.

În centrul Gaza, spitalele al-Nasr și al-Rantisi au fost, de asemenea, ținta atacurilor israeliene. Vehiculele blindate și tancurile israeliene s-au adâncit, încercuind aceste două spitale și țintuindu-le direct cu obuze de tanc. Aceste două spitale au suferit pagube importante.

Între timp, spitalul indonezian, unde au fost evacuați mii de locuitori din nordul Gaza, a fost atacat din nou, bombardamentele distrugând infrastructura și drumurile care duc la poarta acestuia.

Mizeria continuă, catastrofa continuă. Mii de oameni sunt lipsiți de hrană, apă și medicamente. Nu știm ce ne vor aduce următoarele ore, dar deocamdată situația pare foarte sumbră.

content-image

UPDATE 10 noiembrie, ora 09.40:Armata israeliană anunță că un soldat a fost ucis în Gaza

Armata israeliană a anunțat moartea unuia dintre soldații săi în timpul luptelor din Gaza.

Sergentul Gilad Rozenblit, în vârstă de 21 de ani, era un medic de luptă care a fost ucis în nordul Fâșiei.

Acest lucru ridică numărul total de soldați uciși de la începutul războiului la 354, dintre care 41 au murit de la începutul operațiunilor terestre, potrivit armatei israeliene.

UPDATE 10 noiembrie, ora 09.10: Rebelii houthi din Yemen au atacat un mare oraș din Israel

Continuarea AICI

UPDATE 10 noiembrie, ora 08.50: Fost comandant israelian: "Nu este timp pentru concesii"

Avi Mizrahi, fostul șef al Comandamentului Central al armatei israeliene, a avertizat împotriva oricăror concesii înainte de a fi atinse obiectivele războiului din Israel.

"Nu cred că este momentul să oferim ceva palestinienilor sau Autorității Palestiniene din Cisiordania", a declarat Mizrahi în timpul unei conferințe de presă online. "Trebuie mai întâi să atingem obiectivele de război pe care guvernul ni le-a impus pentru a câștiga războiul din Gaza și pentru a-i da afară pe toți liderii Hamas", a adăugat el.

Comentariile lui Mizrahi vin pe fondul presiunii tot mai mari exercitate asupra premierului Benjamin Netanyahu pentru a accepta o încetare a focului pentru a permite acordarea unor ajutoare pentru civilii din Gaza și pentru a asigura timp pentru negocieri cu privire la prizonieri.

Joi, Casa Albă a raportat că Israelul a fost de acord să instituie pauze zilnice de patru ore pentru a permite civililor să fugă din bombardamentele din nordul Gaza.

"Luptele continuă împotriva inamicului Hamas, a teroriștilor Hamas, dar în anumite locații, pentru o anumită perioadă, câteva ore aici, câteva ore acolo, dorim să facilităm o trecere sigură a civililor departe de zona de luptă", a declarat Netanyahu pentru Fox News.

UPDATE 10 noiembrie, ora 08.30: Atac de o duritate fără precedent: Israelul a bombardat cel puțin 3 spitale din Gaza/ Video

Continuare AICI

UPDATE 10 noiembrie, ora 08.10: Emirul Qatarului călătorește în Egipt

Șeicul Tamim bin Hamad Al Thani a părăsit Qatarul în această dimineață și se îndreaptă spre Cairo, capitala Egiptului, unde este posibil ca discuțiile să se concentreze asupra eliberării unor prizonieri deținuți de Hamas.

Emirul este însoțit de prim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, precum și de o delegație oficială, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul guvernului.

Acest lucru vine la o zi după ce șeicul Tamim a vizitat Emiratele Arabe Unite.

UPDATE 10 noiembrie, ora 07.45: Războiul din Israel dăunează perspectivelor de export de gaz natural lichefiat din Egipt

Perspectiva ca UE să primească mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din Egipt pe termen scurt și mediu pare de nerealizat din cauza bilanţurilor strânse de gaze şi a importurilor reduse din Israel, a declarat Institutul de Studii Energetice Oxford (OIES), scrie bizcommunity.com.

Egiptul a expediat anul trecut 80% din exporturile sale de gaz natural lichefiat (GNL) către Europa, în vreme ce continentul căuta să înlocuiască gazul rusesc după invazia Moscovei în Ucraina.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 10 noiembrie, ora 07.30: Atac de o duritate fără precedent: Israelul a bombardat cel puțin 3 spitale din Gaza/ Video

Oficialii din Gaza au declarat că Israelul a lansat vineri atacuri aeriene asupra sau în apropierea a cel puţin trei spitale, crescând şi mai mult presiunea asupra sistemului de sănătate precar al enclavei palestiniene, în timp acesta ce se luptă să facă faţă miilor de persoane rănite sau strămutate ca urmare a războiului Israelului împotriva militanţilor Hamas, transmite AFP.

"Ocupaţia israeliană a lansat lovituri simultane asupra mai multor spitale în ultimele ore", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf Al-Qidra, pentru televiziunea Al Jazeera.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 10 noiembrie, ora 07.20: Belgia cere sancţiuni UE împotriva 'extremiştilor violenţi' israelieni

Premierul belgian Alexander De Croo a sugerat joi ca Uniunea Europeană să examineze posibilitatea de a interzice accesul pe teritoriul său a unor israelieni "extremişti" care susţin violenţa împotriva palestinienilor, relatează AFP, informează Agerpres.

Adresându-se deputaţilor, liderul liberal flamand a evocat acte de violenţă împotriva palestinienilor din Cisiordania şi a considerat "inacceptabilă lipsa de acţiune împotriva extremiştilor violenţi". "Cred că ţara noastră trebuie să se asigure că cei care comit infracţiuni grave, de exemplu cei care practică violenţa în Cisiordania, să poată fi împiedicaţi să aibă acces în ţara noastră şi în Uniunea Europeană", a mai spus De Croo.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 10 noiembrie, ora 04.50: Armata israeliană, mesaj categoric: 'Nu va exista un acord de încetare a focului în Gaza'

Armata israeliană a subliniat că nu va avea loc o încetare a focului în Gaza, dar a transmis că va începe pauze localizate, în anumite zone din nord, pentru a permite ieşirea civililor şi intrarea ajutoarelor umanitare, informează Rador Radio România.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a afirmat că pauzele nu le vor afecta atingerea obiectivelor.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 10 noiembrie, ora 04.35: Cel puțin 13 victime în Cisiordania din cauza raidurilor aeriene israeliene

Oficialii palestinieni din Cisiordania ocupată au declarat că cel puţin 13 persoane au fost ucise în timpul raidurilor israeliene. Acestea au avut loc asupra oraşului Jenin şi a altor zone din regiune, informează Rador Radio România.

Până la 20 de alte persoane au fost rănite. Colonelul Elad Goren, din Ministerul israelian al Apărării, a declarat că Israelul neutralizează orice ameninţare. "Din păcate, terorismul nu există doar în Gaza, terorismul există şi în Iudeea şi Samaria. Iar în Iudeea şi Samaria terorismul se dezvoltă în special în partea de nord, aşadar ne desfăşurăm forțele, iar astăzi am implementat o operaţiune în Jenin", a declarat colonelul.

content-image

 

UPDATE 10 noiembrie, ora 04.25: Iranul sfidează marile puteri G7: Îndemnul de a nu mai acorda sprijin mişcării Hamas, respins categoric

Iranul a respins joi o declaraţie a G7 prin care Teheranul era îndemnat să înceteze să susţină mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi să nu mai ia măsuri care "destabilizează" Orientul Mijlociu, informează AFP.

Acest apel către Teheran are loc în timp ce Israelul bombardează de peste o lună de zile Fâşia Gaza aflată sub asediu, afirmând că doreşte să lichideze Hamas ca represalii pentru atacul extrem de sângeros întreprins pe 7 octombrie de către mişcarea islamistă palestiniană pe teritoriul israelian, scrie AFP.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 10 noiembrie, ora 03.20: Războiul Israel - Hamas: Un faimos general american dă alerta și profețește un război lung

O rezolvare mai rapidă a luptelor din Gaza ar putea ajuta la limitarea dezbinărilor civile ce ar risca să-i stimuleze pe oameni să se alăture militanţilor palestinieni, a declarat principalul consilier militar al preşedintelui american Joe Biden, potrivit Reuters.

Generalul Charles Q. Brown, şeful de stat-major, a declarat că obiectivul declarat al Israelului pentru campania sa militară din Gaza - distrugerea completă a grupării militante Hamas care conduce teritoriul - a fost "un ordin destul de mare".

Continuarea aici

content-image

UPDATE 10 noiembrie, ora 02.00: Știau marile agenții de presă că urmează atacul Hamas? Fotografii Reuters, AP, CNN, NYT au participat la asaltul din 7 noiembrie

Fotoreporterii Reuters, Associated Press, CNN și New York Times au ajuns la graniță alături de teroriștii Hamas, documentând asasinarea civililor israelieni, linșarea unui soldat și răpirile către Gaza; HonestReporting se întreabă dacă aceștia s-au coordonat cu Hamas și dacă angajatorii lor au avut cunoștință de atac.

Fotojurnaliștii din Gaza angajați de cele mai importante agenții de știri din lume, precum Associated Press și Reuters, au surprins unele dintre atrocitățile comise de teroriștii Hamas în timpul incursiunii lor mortale în sudul Israelului la 7 octombrie, în timp ce evenimentele se desfășurau. Un raport al unui organism de supraveghere a presei publicat miercuri face lumină asupra unor probleme etice semnificative legate de prezența lor la fața locului.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.