Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul din Siria a luat o nouă turnură. Lupte violente între grupările jihadiste/ VIDEO

siria tartus

Lupte violente se semnalează de câteva zile în provincia Idlib între grupările jihadiste Jund Al Aqsa și Ahrar Al Sham. S-au semnalat aproape 200 de morți de ambele tabere. Totul a plecat de la acuzațiile privind colaborarea secretă pe care una din cele două entități care până acum luptau împreună împotriva forțelor guvernamentale le-ar avea cu rivalii din Statul Islamic.

Luptele dintre jihadiști au început atunci cand cei din Ahrar Al Sham i-au acuzat pe cei din Jund Al Aqsa că au legături cu Statul Islamic și că adăpostesc celule adormite ale ISIS in provincia Idlib. În urma acuzațiilor Jund Al Aqsa i-au atacat pe cei din Ahrar Al Sham în nordul provinciei Hama și au cucerit de la aceștia localitatea Khan Sheikhoun . A urmat riposta celor din Ahrar Al Sham care i-au copleșit pe cei din Jund Al Aqsa în provincia Idlib și i-au alungat din localitățile Ma'arrat Al-Nu'man, Al-Hamdidiyah, Jarjanaz, Sarmada, și Al -Mastouma.

Ulterior s-a încercat o mediere între cele două grupări dar fara succes - Reprezentanții celor două grupări mediați de cei din Jabhat Al Nusra ( Al Qaeda ) s-au întâlnit dar nu s-a ajuns la nici un acord.

La această oră luptele s-au intensificat. Ahrar Al Sham, grupare cunoscută ca fiind a II-a cea mai puternică din Opoziția Siriană i-a alungat pe cei din Jund Al Aqsa din localitățile Fayloun, Koureen și Musaybeen.

Văzând că nu pot face față celor din Ahrar Al Sham, Jund Al Aqsa au încercat la rândul lor să îi atragă pe cei din Jabhat Al Nusra ( Al Qaeda ) care sunt cea mai puternică grupare din Opoziția Siriana de partea lor și au reușit în cele din urmă alungându-i pe rivali din localitatea Tahtaya de la Ahrar Al Sham și în prezent încearcă să cucerească și orașul Ma'arat Al-Nu'man care este considerat un simbol al "revolutiei siriene".

Gruparea FSA (Armata Siriană Liberă) dar și alte grupări mai mici ar fi intrat în luptă de partea celor din Ahrar Al Sham. Peste 170 luptători de ambele părâi au murit de la începerea acestui război civil jihadist, iar 800 din Ahrar Al Sham și 150 din Jund Al Aqsa alegând de asemenea să dezerteze pentru a se alătura altor grupări sau Statului Islamic.

Luptele au în acest moment tendința să se extindă pe toate fronturile din Siria, armata guvernamentală beneficiind masiv de acest adevărat război jihadisto-jihadist.

Armata avansează puternic în al II-lea oraș al Siriei și pare doar o chestiune de timp până când jihadiștii încercuiți în cele câteva cartiere pe care le mai controlează nu vor depune armele sau vor fi copleșiți de armată și milițiile loialiste.

La fel stau lucrurile și în provinciile Latakia, Hama, Daraa, Damasc și Deir Ez Zor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.