Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul din Ucraina a lovit economiile europene, dar ce e mai rău abia urmează / Germania, cea mai afectată țară (studiu)

istockphoto.com
economie europa

Războiul din Ucraina a redus creşterea economică şi a împins în sus "considerabil" inflaţia în Europa, cu efecte mai grave care urmează să vină, a declarat Banca Naţională a Elveţiei într-un studiu publicat vineri şi citat de Reuters, scrie AGERPRES.

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Europa a cunoscut creşterea preţurilor la energie, turbulenţe pe pieţele financiare şi o contracţie abruptă a economiilor Rusiei şi Ucrainei, se arată în raport.

Examinând impactul războiului asupra economiilor Germaniei, Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Elveţiei, studiul arată că, în absenţa conflictului, producţia ar fi fost cu 0,1% şi 0,7% mai ridicată în al patrulea trimestru al anului 2022.

Inflaţia în fiecare dintre aceste ţări ar fi fost cu 0,2% şi 0,4% mai mică, potrivit studiului.

"Consecinţele negative ale războiului vor fi probabil mult mai mari pe termen mediu şi lung, în special în ceea ce priveşte economia reală", se arată în studiu.

"În unul sau doi ani, acest efect este probabil să fie de aproximativ două ori mai mare", adaugă studiul.

Germania a fost cea mai afectată ţară. PIB-ul său ar fi fost cu 0,7% mai mare, iar inflaţia ar fi fost cu 0,4% mai mică în al patrulea trimestru din 2022, se arată în studiu.

Marea Britanie a fost puternic afectată, producţia economică s-a redus cu 0,7%, iar inflaţia a crescut cu 0,2%.

Franţa ar fi înregistrat o inflaţie cu 0,3% mai mică şi PIB-ul cu 0,1% mai mare fără conflict, în timp ce inflaţia în Italia ar fi fost cu 0,2% mai mică şi PIB-ul cu 0,3% mai mare.

PIB-ul Elveţiei ar fi fost cu 0,3% mai mare, iar inflaţia cu 0,4% mai mică fără război, adaugă studiul.

Întrucât conflictul este mai aproape de Europa decât războaiele anterioare, ţările europene au fost de asemenea afectate mai negativ de refugiaţi şi de cheltuielile militare suplimentare decât în trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.