Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul din Ucraina a perturbat major piața cerealelor: Turcia, Israel, Egipt și Algeria vor fi cele mai afectate

Radu Pop
grau combina

Primele estimări după izbucnirea conflictului armat din Ucraina arată că 13,2 milioane de tone de grâu, porumb și orz din Ucraina și Rusia nu vor mai ajunge în piață. Cantitatea va fi doar parțial compensată de livrările altor puteri ale lumii, potrivit economica.net.

Deficitul va fi parțial compensat de livrările din Australia, care va exporta cu 1 milion de tone mai mult decât se estimase inițial. Australia are o producție îmbunătățită dar și prețuri mai bune decât ceilalți mari producători. De asemenea, va fi mai mult grâu indian pe piață, USDA estimând un plus de 3 milioane de tone, până la 10 milioane de tone, urmare a unor stocuri în creștere. Prețul grâului din India este, de asemenea, competitiv. Totodată, o suplimentare a exporturilor se așteaptă și din partea Braziliei cu 200.000 de tone.

“Conflictul de la Marea Neagră a perturbat fluxul de cereale din regiune și a provocat mari pierderi de energie și incertitudine în comerțul mondial cu cereale. Ucraina a suspendat operațiunile portuare pentru activități comerciale din 24 februarie. Circulația cerealelor rusești prin Marea Neagră este, de asemenea, afectată de nivelul excepțional de mare al primelor de asigurare pentru nave. În plus, sancțiunile care au fost aplicate fac ca activitățile comerciale să fie o provocare. Ca răspuns, prețurile cerealelor au crescut vertiginos pentru toți exportatorii importanți”, se arată în prima prognoză a USDA după invazia Ucrainei de către Rusia.

Grâul, porumbul și orzul sunt principalele cereale furnizate de Ucraina și Rusia. În cazul grâului, în anul de comercializare 2021/2022 care a început în iulie, Ucraina reprezintă 10 % din exporturile mondiale, iar Rusia 16 %.

Blocajul din Ucraina înseamnă pentru piața globală și un minus de 6 milioane de tone de porumb și minus 200.000 de tone de orz.

Cele mai afectate de conflictul de la Marea Neagră vor fi Turcia ( va importa cu 500.000 de tone mai puțin), Israel ( minus 300.000 de tone), Egipt ( importuri cu 600.000 de tone mai mici) și Algeria (minus 500.000 de tone).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.