Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul din Ucraina agită piețele energetice mondiale, OPEC anunță că va crește producția în lunile următoare

OPEC
OPEC

OPEC și aliații săi au convenit joi să majoreze producția de petrol în lunile iulie și august cu o cantitate mai mare decât estimările, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina afectează piețele globale de energie, anunță CNBC, potrivit mediafax.

OPEC+ va crește producția cu 648.000 de barili pe zi atât în iulie, cât și în august, devansând astfel sfârșitul reducerilor istorice de producție pe care le-a implementat în timpul pandemiei.

Grupul a readus pe piață cele aproape 10 milioane de barili pe zi pe care a convenit să le retragă în aprilie 2020. În ultimele luni, producția a crescut între 400.000 și 432.000 de barili pe zi în fiecare lună.

Prețul petrolului a recuperat pierderile timpurii și s-a tranzacționat în creștere la ora 9:45 pe Wall Street. Contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate, referința petrolieră americană, au adăugat 0,75% și s-au tranzacționat la 116,13 dolari pe baril. Țițeiul internațional de referință Brent a crescut cu 0,5%, la 116,90 dolari pe baril.

Decizia vine în contextul în care lumea se confruntă cu creșterea prețurilor la energie. Guvernele, inclusiv administrația Biden, au cerut producătorilor să crească producția în încercarea de a atenua cursa petrolului.

Barilii suplimentari programați să ajungă pe piață nu vor compensa pierderea potențială a peste un milion de barili pe zi din Rusia, în condițiile în care națiunile din întreaga lume își intensifică sancțiunile în urma invaziei din Ucraina.

Luni, liderii UE au convenit să interzică 90% din țițeiul rusesc până la sfârșitul anului, ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al blocului împotriva Rusiei.

În martie, țițeiul a atins cel mai ridicat nivel din 2008 încoace și a rămas ferm peste 100 de dolari. Această creștere rapidă contribuie în mare măsură la inflația ridicată care se înregistrează în toate economiile. Joi, media națională pentru un galon de benzină obișnuită în SUA a atins un alt nivel record de 4,71 dolari.

Următoarea reuniune a OPEC și a aliaților săi va avea loc pe 30 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.