Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul din Ucraina: Experți iranieni în drone "pe teren" în Crimeea - SUA

bbc.com
drona

Iranul a trimis experți militari în Crimeea ocupată de Rusia pentru a ajuta la lansarea de atacuri cu drone asupra Ucrainei, afirmă Casa Albă, conform bbc.com. Iranienii sunt instructori și lucrători de suport tehnic, a declarat un purtător de cuvânt al SUA.

Capitala ucraineană, Kiev, a fost lovită luni de așa-numitele drone "kamikaze", desfășurate de Rusia, despre care se crede că ar fi de fabricație iraniană.

Marea Britanie a anunțat sancțiuni împotriva întreprinderilor și persoanelor fizice iraniene responsabile de furnizarea dronelor. "Credem că personalul militar iranian s-a aflat pe teren în Crimeea și a ajutat Rusia în aceste operațiuni", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby. Un număr "relativ mic" de iranieni oferă sprijin tehnic, iar rușii pilotează dronele în Ucraina, a precizat el.

"Teheranul este acum implicat direct pe teren și prin furnizarea de arme care au un impact asupra civililor și a infrastructurii civile din Ucraina", a declarat dl Kirby. SUA vor face tot ce este posibil pentru a descuraja și confrunta furnizarea de către Iran a acestor muniții împotriva poporului ucrainean", a adăugat el.

Cum folosește Rusia drone "kamikaze" în Ucraina?

Ucraina a identificat dronele - sau vehicule aeriene fără pilot (UAV) - folosite luni ca fiind arme iraniene Shahed-136. Acestea sunt cunoscute sub numele de drone "kamikaze", deoarece sunt distruse în timpul atacului - denumite astfel după piloții de vânătoare japonezi care au zburat în misiuni sinucigașe în cel de-al Doilea Război Mondial.

În ultimele zile, Rusia a folosit dronele și rachetele pentru a lovi infrastructura critică din jurul Ucrainei, distrugând aproape o treime din centralele electrice ale țării începând de luni, săptămâna trecută. Ca urmare, joi au fost introduse pentru prima dată în Ucraina restricții privind utilizarea energiei electrice.

Atacurile cu drone rusești au lovit Kievul

Marea Britanie a anunțat sancțiuni împotriva a trei generali iranieni și a unei firme de armament din cauza utilizării de către Rusia a dronelor iraniene pentru a ataca Ucraina. Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, i-a acuzat pe cei incluși pe listă de "belicism" și de faptul că au profitat de pe urma atacurilor "abominabile" ale Moscovei.

Printre cei vizați se numără șeful Statului Major al forțelor armate iraniene, generalul-maior Mohammad Hossein Bagheri, precum și Shahed Aviation Industries, un producător de drone. Între timp, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a acuzat Moscova că a plasat explozibili pe un baraj cheie din sudul Ucrainei.

În cazul în care centrala hidroelectrică Kakhovka este grav avariată, 80 de orașe și localități ar putea fi inundate, iar centrala nucleară Zaporojie ar putea rămâne fără apă pentru răcire, a declarat Zelenski. De asemenea, ar putea rămâne fară alimentare cu apă întregul sud al Ucrainei, inclusiv Crimeea.

Miercuri, respectatul Grup de reflecție al Institutului pentru Studiul Războiului a raportat că Moscova ar putea plănui un atac asupra barajului, pe care l-ar pune pe seama Ucrainei, considerând că inundațiile rezultate ar putea oferi acoperire forțelor rusești în timp ce se retrag din anumite părți ale regiunii Kherson. Barajul se află la 70 km nord-est de orașul Herson.

Rusia evacuează civilii din părțile din regiunea Herson aflate sub controlul său, în așteptarea unei ofensive ucrainene pentru cucerirea orașului.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.