Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul gazelor în estul Mediteranei: Turcia acuză Ciprul că sporește tensiunile

Cipru

Turcia a acuzat vineri Ciprul de creșterea tensiunii în estul Mării Mediterane, după ce un consorțiu de companii energetice italiene și franceze a descoperit noi zăcăminte de gaze naturale în largul apelor teritoriale ale insulei la începutul acestei săptămâni.

Activitățile de hidrocarburi ale Ciprului "au fost desfășurate unilateral" și "încalcă drepturile ciprioților turci, care sunt unul dintre coproprietarii tuturor resurselor naturale ale insulei", a declarat Tanju Bilgic, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, notează RADOR.

"Aceste activități cresc, de asemenea, tensiunea și pun în pericol pacea și stabilitatea în Estul Mediteranei", a anunțat Bilgic printr-un comunicat, adăugând că Turcia "nu va permite activități de explorare sau exploatare a hidrocarburilor din platoul său continental fără consimțământ".

Un consorțiu format din compania italiană Eni și francezii de la TotalEnergies a descoperit mai multe gaze naturale în apropiere de Cipru, a anunțat miercuri Ministerul cipriot al Energiei.

Programul de explorare al Ciprului este vehement contestat de Turcia, care invocă mai multe jurisdicții fie de pe propriul platou continental, fie din apele teritoriale ale statului separatist din nordul insulei, care este recunoscut doar de Turcia. Guvernul cipriot grec, recunoscut la nivel internațional, considerat ca fiind reprezentativ pentru întreaga insulă, respinge aceste acuzații.

Insula Cipru a fost divizată după o invazie turcă din 1974, survenită după o scurtă lovitură de stat concepută de armata care conducea Grecia la acea vreme. Turcia nu recunoaște guvernul grec al Ciprului. Încercările de-a lungul anilor de a intermedia pacea între cele două părți au eșuat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.