Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul religios continuă în Moldova. Continuă sancționarea preoților care dezertează din Mitropolia Moldovei spre Mitropolia Basarabiei

stiri.md
Mitropolia Chisinaului si a Intregii Moldove

Preoții moldoveni continua să adere la Mitropolia Basarabiei, chiar dacă sunt sancționați canonic de Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse. Este și cazul a doi preoți din nordul R.Moldova, care și-au anunțat duminică enoriașii că vor adera la Mitropolia Basarabiei. Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, îi amenință cu caterisirea pe cei doi preoți și a acuzat România că ”acaparează biserici în Moldova prin metoda raider”, relatează stiripesurse.md

Parohul bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, raionul Fălești, Victor Ţurcanu, dar și preotul Ioan Meleac de la Biserica ”Ioan Botezătorul” din orașul Glodeni, din nordul R.Moldova, au anunțat că aderă la Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române.

Decizia a fost luată, spun clericii, pentru că Biserica Ortodoxă Rusă sprijină deschis și ferm războiul din Ucraina.

Astăzi, putem spune că Biserica Ortodoxă Rusă este direct implicată în războiul din Ucraina, își înființează propria armată de mercenari pe care îi antrenează în biserici cu instructori din trupele speciale pentru a-i trimite apoi să lupte în Ucraina.

”Fiind solidari cu rudele noastre din Cernăuți, viața și pacea cărora a fost devastată de invazia armatei ruse, fiind convinși că biserica creștină nu are dreptul moral și spiritual să susțină războiul și crimele, nedorind să fie parte a bisericii care susține deschis războiul în țara vecină, enoriașii Comunității Religioase Parohia cu Hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova cu sediul în satul Răuțel, Fălești au decis să se alăture Mitropoliei Basarabiei”, este mesajul Parohului bisericii ”Adormirea Maicii Domnului”.

De partea sa, episcopul pro-rus de Bălți și Fălești, Marchel,cel mai vocal ierarh al bisericii moscovite, a îndemnat enoriașii să nu meargă la slujbele oficiate de preoții care aderă la Mitropolia Basarabiei. A venit cu acuzații la adresa României.

Zilele trecute statul român a mai devenit posesor, a mai acaparat două biserici care până mai ieri aparțineau Bisericii Ortodoxe din R.Moldova. Agenții din România au avut sprijinul agenților de la Chișinău sau mai bine zis a puterii din țara noastră. Așa se face dezbinarea, se găsesc cele mai josnice, șantajabile elemente ale societății, declară episcopul pro-rus de Fălești și Bălți, Marchel.

Între timp, Mitropolia Moldovei a acționat în judecată Biserica ”Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici, municipiul Chișinău, una dintre comunitățile religioase care a trecut la Mitropolia Basarabiei la sfârșitul anului 2023, scrie portalul Anticoruptie de la Chișinău.

O cerere care are ca obiect trecerea dreptului de folosință asupra clădirii bisericii a fost depusă pe 18 martie la Judecătoria Chișinău. Parohul lăcașului, Maxim Melinti, s-a arătat surprins de acțiunea în judecată, menționând că nu a primit o cerere prealabilă.

Trebuie spus că, la 29 februarie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a confirmat statutul canonic al Bisericii Ortodoxe Române în R. Moldova, al clerului și credincioșilor săi.

Toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită, potrivit hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992.

Sfântul Sinod evidențiază clar că ”orice acțiune de sancționare sau denigrare a clerului și comunităților care își exprimă apartenența la Biserica Ortodoxă Română este lipsită de validitate canonică și este respinsă categoric”.

Zeci de preoți moldoveni au aderat la Mitropolia Basarabiei, de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Clericii au fost destituiți din funcție de Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova și au fost opriți de a oficia slujbe ”pentru neascultare şi nesupunere faţă de biserica mama”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.