Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul riscă să se extindă în Orientul Mijlociu - Bombardamente în Egipt, în stațiuni turistice. A fost vizat un spital

sinai egipt

Două proiectile au lovit vineri două orașe egiptene de la Marea Roșie, au declarat surse și oficiali, rănind șase persoane și amplificând riscul de extindere regională a conflictului dintre Israel și Gaza, potrivit Reuters.

Armata israeliană a subliniat o "amenințare aeriană" în regiunea Mării Roșii, fiind o posibilă referire la mișcarea rebelă houthi din Yemen, mişcare susținută de Iran, care este cunoscută pentru utilizarea dronelor.

Purtătorul de cuvânt al armatei egiptene, colonelul Gharib Abdel-Hafez, a declarat că o "dronă neidentificată" s-a prăbușit la primele ore ale dimineții peste o clădire adiacentă unui spital, rănind șase persoane în Taba, la granița cu Israelul. Ulterior, un alt proiectil a căzut în apropierea unei centrale electrice într-o zonă deșertică din orașul Nuweiba, la aproximativ 70 km de graniță, au declarat pentru Reuters două surse de securitate egiptene, adăugând că încă se adună informații.

Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru incident. Taba și Nuweiba, ambele situate în Peninsula Sinai, sunt staţiuni populare printre turiști.

Martorii oculari au confirmat că au auzit explozii și au văzut fumul ridicându-se în aer, şi au văzut şi avioane militare egiptene care survolau zona.

Reacția Israelului

Fără să precizeze locația, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că elicopterele de luptă israeliene au fost trimise la fața locului atunci când "o amenințare aeriană a fost observată în regiunea Mării Roșii".

"Din câte am înțeles, lovitura care a avut loc în Egipt își are originea în această amenințare", a adăugat el într-un briefing televizat. "Israelul va colabora cu Egiptul și cu Statele Unite și va consolida apărarea regională împotriva amenințărilor din regiunea Mării Roșii", a mai spus Daniel Hagari.

SUA au declarat săptămâna trecută că o navă a sa de război din Marea Roșie a interceptat proiectile lansate de rebelii houthi posibil spre Israel.

Învecinat atât cu Gaza, cât și cu Israelul, Egiptul este expus conflictului care s-a declanşat după atacul la 7 octombrie al grupării palestiniene Hamas asupra Israelului și bombardarea ulterioară a Fâșiei Gaza. Cairo a pledat insistent pentru permiterea fluxului de ajutor umanitar pentru Gaza, pentru eliberarea ostaticilor Hamas și pentru încetarea focului.

La sfârșitul săptămânii trecute, mai mulți polițiști de frontieră egipteni au fost răniți după ce au fost loviți din greșeală de fragmente dintr-un obuz al unui tanc israelian. Israelul și-a cerut scuze pentru acest incident. Miercuri, Hamas a declarat că a țintit cu o rachetă orașul israelian Eilat, situat în apropiere de oraşul egiptean Taba, fiind atacul cu cea mai lungă rază de acţiune lansat până acum de gruparea islamistă Hamas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.