Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul se poate extinde: Israelienii vor şti să lupte în Liban 'dacă este necesar', anunță şeful Statului Major al armatei

reuters.com
hezbollah israel

Soldaţii israelieni vor şti să lupte în Liban "dacă este necesar", a avertizat miercuri şeful Statului Major al armatei, Herzi Halevi, adresându-se trupelor sale din Fâşia Gaza, scrie AFP.

"După ce am luptat în Gaza, vom şti cum să facem asta în Liban, dacă este necesar", le-a spus el trupelor sale în cursul unei vizite în Fâşia Gaza, potrivit unui comunicat al armatei care a raportat afirmaţiile sale, notează Agerpres.

"După ce aţi făcut, nu există un sat în Liban în care să nu puteţi intra şi să nu îl puteţi distruge. Vă vom trimite în locurile potrivite, veţi face acolo ceea ce trebuie, un război lung de cealaltă parte, şi vom ieşi din el cu rezultate bune", a adăugat generalul-locotenent Halevi.

Războiul durează deja de trei luni în Fâșia Gaza

Israelul bombardează fără încetare Fâşia Gaza din 7 octombrie şi a lansat o ofensivă terestră acolo pe 27 octombrie. Războiul a făcut cel puţin 23.357 de morţi, majoritatea femei, adolescenţi şi copii, potrivit ultimului bilanţ al guvernării Hamas.

Războiul din Gaza a fost declanşat de un atac sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian în 7 octombrie care a făcut aproximativ 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Ciocniri cu Hezbollah în nord

La frontiera de nord a Israelului, au loc zilnic de la începutul războiului schimburi de focuri cu Hezbollahul libanez. Au crescut în intensitate de la lovitura atribuită Israelului din 2 ianuarie care l-a eliminat, la periferia sudică a Beirutului, pe numărul doi al Hamas, Saleh al-Arouri, împreună cu alţi şase responsabili şi cadre ale mişcării.

Marţi, puternicul partid şiit pro-Iran a susţinut că a ţintit o bază militară din nordul Israelului, în represalii la eliminarea unuia dintre responsabilii săi militari. Hezbollah a anunţat moartea lui Wissam Tawil, descris drept "comandant al forţei al-Radwan", unitatea de elită a Hezbollah.

Acesta este cel mai înalt responsabil militar al Hezbollah ucis de când mişcarea libaneză a început, pe 8 octombrie, tirurile sale împotriva Israelului pentru a sprijini Hamas în Fâşia Gaza.

De la începutul războiului, au crescut temerile de o escaladare regională a ostilităţilor dintre Israel şi ceilalţi inamici ai săi, o alianţă informală a unor grupuri armate susţinute de Iran în Liban, Siria, Irak şi Yemen, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.