Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răzvan Burleanu are speranțe mari pentru România: 'Vrem să fim lideri între ţările care doresc organizarea EURO 2028'

Ziua de Constanta
Razvan Burleanu

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că România îşi doreşte să fie un lider printre ţările care intenţionează să depună candidatura comună pentru organizarea Campionatului European din 2028, asigurând jumătate din numărul de stadioane solicitat de UEFA, relatează Agerpres.

Citește și: Claudiu Manda: Maior a încercat să-l salveze pe Ponta. PSD-iștii erau dați pe bilețele

"În ceea ce priveşte depunerea candidaturii pentru Campionatul European din 2028, la nivel de UEFA nu mai avem un procent bine definit de 35%, ci un întreg dosar cu foarte multe detalii. Necesarul stadioanelor este de 10, un stadion de peste 60.000 de locuri, două de 50.000 de locuri, 3 de peste 40.000 de locuri, şi patru de 30.000 de locuri.

România va putea participa anul viitor cu patru stadioane, cu 40% din necesarul de infrastructură. Asta dacă nu ne vom asuma un nou proiect în oraşe precum Constanţa sau Timişoara, care au nevoie de infrastructură. Ne referim la Arena Naţională, la Ion Oblemenco, Cluj Arena şi Ghencea. Toate cu o capacitate de peste 30.000 de locuri. Nu este suficient dacă îndeplineşti aceste criterii, pentru că avem nevoie de îmbunătăţiri în toate cele patru ţări în baze de pregătire şi antrenament. România poate să participe cu patru stadioane şi cred că ne vom putea asuma ca ţară investiţii în al cincilea stadion, aşa încât România să furnizeze 50% din infrastructura necesară pentru găzduirea unui Campionat European.

Un alt avantaj pe care România îl are este experienţa pe care am acumulat-o în proiectul EURO 2020. Trebuie să ne asumăm ca ţară un rol de leadership în acest proiect", a declarat Burleanu la Casa Fotbalului.

Oficialul FRF a vorbit şi despre posibila candidatură comună alături de Bulgaria, Grecia şi Serbia pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030. "În urmă cu mai mult timp acest proiect a demarat exclusiv la nivel politic, fără ca federaţia să fie implicată şi s-a discutat despre găzduirea Campionatului Mondial din 2030. Am început să fim prezenţi şi să analizăm detaliile pe care trebuie să le luăm în considerare, iar acum la Salonic am fost desemnat de către colegii mei din celelalte federaţii să fac o prezentare în ceea ce priveşte condiţiile care trebuie îndeplinite pentru Campionatul Mondial din 2030 respectiv Campionatul European din 2028. În ceea ce priveşte Campionatul Mondial, sunt mai multe criterii pe care FIFA le urmăreşte şi cel mai important este cel legat de infrastructură stadioanelor. 35% este reprezentat de starea stadioanelor şi alte 35 de procente sunt reprezentate de către celelalte categorii de infrastructură, baza de antrenament, hoteluri, infrastructura generală, autostrăzi, şi 30% reprezintă propunerea comercială pe care o prezinţi, datele financiare. În ceea ce priveşte stadioanele, ţările candidate trebuie să prezintă 14-16 stadioane din care FIFA să aleagă. Pentru deschidere şi finală stadionul trebui să fie de cel puţin 80.000 de locuri, pentru semifinale trebuie să aibă 60.000 de locuri şi toate celelalte stadioane trebuie să aibă în minim 40.000 de locuri. Astăzi avem un singur stadion funcţional în cele patru ţări, România, Bulgaria, Grecia şi Serbia şi acel stadion funcţional este la Bucureşti, Arena Naţională, de 55.000 de locuri. Toate celelalte ţări nu au infrastructura necesară organizării unui Campionat Mondial. Cred că am fost politicos în afirmare. Bulgaria şi-a asumat că va investi în următorii trei-patru ani în stadioane cu capacitate de 40.000 de locuri, Grecia la fel, a zis că îşi va moderniza Stadionul Olimpic şi va investi în alte stadioane, Serbia la fel, că va investi în două stadioane", a precizat Răzvan Burleanu.

Citește și: Fotbaliști tăiați cu secera în județul Vâlcea - A fost nevoie de intervenția a zece polițiști

"În momentul de faţă se discută despre un alt dosar, între Marea Britanie şi Irlanda, iar în Europa mai vorbim de o altă candidatură, a Spaniei împreună cu Portugalia şi Maroc. Şi mai avem o altă candidatură din America de Sud, odată cu aniversarea a 100 de ani de Campionat Mondial", a mai spus Burleanu.

Guvernele României, Serbiei, Bulgariei şi Greciei au semnat, sâmbătă, la Salonic, Memorandumul de înţelegere pentru constituirea Comitetului iniţial de organizare în vederea candidaturilor comune pentru organizarea UEFA EURO 2028 şi a Cupei Mondiale de fotbal din 2030.

Comitetul va fi format din câte patru reprezentanţi ai fiecărei ţări: ministrul sportului, un oficial guvernamental şi doi reprezentanţi ai federaţiilor de fotbal. Preşedinţia Comitetului va fi asigurata în sistem rotativ, pe mandate de câte şase luni, iar reuniunile vor fi periodice, la acelaşi interval, şase luni. Ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, a fost însoţit la Salonic de către preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. Prima şedinţa a Comitetului de organizare va avea loc la Bucureşti, pe 14-15 iunie.

România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatul European din 2020 pe Arena Naţională din Capitală. Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciuri în zilele de 14, 18, 22 şi 29 iunie 2020. Dacă se califică, echipa naţională a României va juca cel puţin două partide la Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.