Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RCS&RDS acuză ANRE că încalcă legile

energie

Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) îngradeste concurenta pe piata distributiei de electricitate, încalcând inclusiv Constitutia, sustine RCS&RDS, dupa ce autoritatea de reglementare a respins licentierea a doua firme ale grupului telecom ca distribuitori.

RCS&RDS are în desfașurare, prin doua firme, proiecte de dezvoltare a unor retele de distributie a energiei electrice si a cerut ANRE, în septembrie, licențele necesare pentru proiecte pilot în Oradea și lânga Timișoara, însa ANRE nu permite prestarea serviciului în lipsa aprobarii operatorilor de distributie care presteaza în prezent serviciul în fiecare zona.

"Întemeindu-se pe propriile ordine emise în anii 2014 si 2015, ANRE a conditionat eliberarea licentelor solicitate de catre companiile din grupul RCS & RDS de obtinerea acordului actualilor distribuitori din acele zone, care au încheiat contracte de concesiune a serviciului în legatura cu retelele construite de stat. Nici la momentul încheierii contractelor de concesiune, nici pâna în prezent NU a existat un monopol legal asupra serviciului de distributie a energiei electrice. În anii 2014 si 2015 ANRE a extins însa exclusivitatea dincolo de limitele retelei detinute de concesionar, la un întreg teritoriu. Autoritatea a exclus astfel concurenta de pe aceasta piata, îngradind posibilitatea altor agenți economici de a presta serviciul de distribuție de energie electrica prin intermediul unor rețele finantate din fonduri proprii", arata RCS&RDS, într-un comunicat, citat de Mediafax.

Cele doua firme au formulat o plângere administrativa prin care au cerut ANRE sa revoce actele contrare legii si Constitutiei, însa ANRE a refuzat fara a da motive, conform sursei citate.

Grupul telecom mentioneaza ca este încrezator în succesul proiectului, întrucât Constitutia garanteaza liberul acces la o activitate economica si economia de piata, legea energiei electrice prevede ca distributia de energie electrica se face pe baza de licente, nu reglementeaza vreo exclusivitate în prestarea acestui serviciu si nici nu stabileste vreo asemenea atributie pentru ANRE, iar legea concurentei interzice actiunile autoritatilor publice prin care se denatureaza concurenta.

"Concurenta s-a dovedit a fi principalul factor de evoluție, de crestere a calitatii, de asigurare în piața a preturilor corelate cu puterea de cumparare în cazul serviciilor de utilitate, asa cum sunt și telecomunicatiile. În domeniul telecomunicațiilor, competiția a reușit sa plaseze Romania între primele locuri la nivel global, în lumea digitala. Anticipam ca, în masura în care barierele create de catre ANRE sunt ridicate, reducerile de pret pentru consumatori vor fi substantiale, întrucât vom oferi un tarif de distribuție prin intermediul rețelelor noastre de 120 RON/MWh fața de tarifele de 159,49 pâna la 188,2 RON/MWh percepute de distribuitorii concesionari", mai arata compania.

Valentin Popoviciu, vicepresedintele RCS&RDS, a declarat saptamâna trecuta, într-o conferinta de presa, ca grupul va lupta sa obtina licentele de distributie a energiei si ca RCS&RDS are în plan sa ofere din acest an energie si pentru clientii retail, pe lânga segmentul business.

RCS&RDS are circa 10.000 de angajati si furnizeaza servicii de telecomunicatii în România, Ungaria, Spania si Italia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.