Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RD Congo respinge candidatura liderului opoziției, Jean-Pierre Bemba, la alegerile prezidențiale

Operation World
Congo

Comisia electorală din Republica Democratică Congo l-a exclus pe liderul opoziției, Jean-Pierre Bemba, și trei foști prim-miniștlista candidaților aprobați pentru alegerile prezidențiale din decembrie, care a fost publicat vineri, informează Reuters.

Bemba, un fost comandant militar care, la începutul lunii august, s-a întors în capitala congoleză, Kinashsa, pentru a-și prezenta candidatura pentru funcția de președinte după un deceniu de închisoare la Haga pentru crime de război, a fost văzut ca unul dintre principalii candidați în cursa de a-l înlocui pe actualul președinte Joseph Kabila.

Comisia a declarat că o altă condamnare a Curții Penale Internaționale pentru manipularea martorilor a fost motivul excluderii lui Bemba de pe listă.

Bemba a fost achitat la recurs la Curtea Penală Internațională pentru crime de război și crime împotriva umanității pentru fapte de ucidere, viol și jaf comise de către militarii pe care i-a trimis în Republica Central Africană în 2002, dar condamnarea lui pentru manipulare a martorilor rămâne.

Partidele de opoziție au condamnat decizia comisiei electorale, care poate fi atacată înainte de publicarea listei finale în septembrie.

"Încă o dată, regimul actual își arată hotărârea de a suprima procesul electoral", au afirmat într-o declarație comună înainte de publicarea de către comisie a listei.

Luna trecută, Bemba s-a situat pe locul al treilea într-un sondaj de opinie cu privire la rezultatul probabil al alegerilor, având un sprijin de 17%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.