Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția dușmanului de moarte al lui Erdogan, după asasinarea ambasadorului rus la Ankara

Time
Erdogan

Fethullah Gülen, predicatorul turc cu reşedinţa în SUA, acuzat de Ankara că ar fi la originea loviturii de stat eşuate din iulie în Turcia, s-a declarat "şocat şi profund întristat" de asasinarea ambasadorului Rusiei în capitala turcă luni seara, potrivit France Presse, informează agerpres.ro

Primarul Ankarei, Melih Gökçek, lansase luni pe contul său de Twitter ipoteza că atacatorul ar putea avea legături cu Fethullah Gülen. Această presupunere, cu toate acestea, nu este luată în considerare în etapa actuală de guvernul turc.

Citește și: Moise Guran e acuzat de PLAGIAT: Ce ar fi făcut fostul jurnalist

"Condamn în termenii cei mai fermi acest act odios de teroare", a declarat Fethullah Gulen într-un comunicat difuzat după uciderea diplomatului, Andrei Karlov, de către un poliţist turc, care a spus că vrea să răzbune drama oraşului sirian Alep, pe cale să cadă în mâinile regimului de la Damasc cu sprijinul Moscovei. 

"Niciun act terorist nu poate fi justificat, oricare ar fi autorii şi mobilul lor", a adăugat Gulen.

Citește și: Ponta, pe făraș

"Poporul turc şi lumea se aşteaptă la o anchetă guvernamentală cu privire la circumstanţele acestui eveniment, la identificarea celor care l-au ajutat pe autor şi ce fel de măsuri trebuie să fie luate pentru ca astfel de atacuri să nu se întâmple pe viitor", a precizat predicatorul în comunicat. 

Instalat în Statele Unite, de la sfârşitul anilor '90, Gulen a negat întotdeauna implicarea sa în lovitura de stat eşuată în iulie, în Turcia. În cadrul anchetei lansate de autorităţile turce după puciul eşuat, peste 37.000 de persoane au fost arestate în Turcia şi mai mult de 100.000 au fost destituite sau suspendate din funcţii.

Citește și: Aceștia sunt porcii răsfățati pentru a satisface nevoile japonezilor de carne superioară

Redactorul şef al publicaţiei ruse "Probleme ale strategiei naţionale", Ajdar Kurtov, a declarat într-un interviu pentru RT că, în opinia sa, în spatele uciderii ambasadorului rus Andrei Karlov se află grupări armate care au suferit înfrângeri la Alep. 

"Eu cred că uciderea ambasadorului este direct legată de evenimentele recente din nordul Siriei şi de alungarea teroriştilor din sectorul de est din Alep (...). Ştim că în Turcia există o mulţime de organizaţii, inclusiv religioase islamiste, care cred că războiul din Siria nu se duce între terorişti şi guvernul legitim, ci la nivel religios. Aceste forţe s-au activat şi au comis acest atac terorist", a comentat el.

Citește și: Motivul pentru care femeile ÎNȘALĂ: Cum arată partenerul care e înșelat

Oricum, după cele întâmplate, Moscova ar putea avea din nou întrebări neplăcute faţă de omologii turci, a estimat Kurtov. Potrivit acestuia, nu poate eludată responsabilitatea autorităţilor turce: "Uciderea ambasadorului rus este un caz fără precedent în practica mondială. Oricine a fost organizatorul, partea turcă este pe deplin responsabilă pentru viaţa oricărui ambasador în afara misiunii diplomatice". El a amintit în acest context de imunitatea specială a diplomaţilor prevăzută în Convenţia de la Viena. 

De asemenea, analistul politic Marwa Osman a declarat pentru acelaşi post de televiziune rusesc, apropiat Kremlinului, că la expoziţia de la Ankara nu a fost respectată nicio măsură de securitate. 

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat luni seara că asasinarea ambasadorului rus la Ankara a fost o tentativă de a submina relaţiile dintre Rusia şi Turcia, care a urmărit să încetinească eforturile de a se pune capăt conflictului din Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.