Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REACȚIA NATO după ce racheta Novator 9M729 a rupt înțelegerea nucleară istorică Rusia - SUA

racheta

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) consideră că 'Moscova poartă răspunderea exclusivă pentru încetarea existenţei Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)', susţinând ferm decizia SUA de a se retrage din acest pact încheiat în 1987, informează dpa, citat de Agerpres.

  • Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) a fost încheiat în 1987, între preşedinţii Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov. El interzicea folosirea anumitor rachete balistice cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Rusia nu a făcut 'niciun pas demonstrabil de a reveni la respectarea obligaţiilor sale internaţionale', a menţionat Consiliul Atlanticului de Nord într-un comunicat. 'Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru încetarea tratatului', susţine Alianţa în comunicatul citat de AFP.

NATO va răspunde într-o manieră 'măsurată şi responsabilă' la riscurile semnificative pe care le comportă racheta rusească 9M729 la adresa securităţii aliaţilor, subliniază principalul organism decizional al Alianţei Nord-Atlantice.

NATO consideră că racheta rusească Novator 9M729 are o rază de acțiune de până la 5.500 de km

Aceste rachete sunt 'mobile, dificil de detectat şi pot atinge orice oraş european în doar câteva minute', a explicat în mai multe rânduri în ultimele luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

'Am adoptat un set de măsuri echilibrate, coordonate şi defensive pentru a ne asigura că postura de descurajare şi de apărare a NATO rămâne credibilă şi eficientă', a subliniat Alianţa în acelaşi comunicat.

'NATO continuă să aspire la o relaţie constructivă cu Rusia, când acţiunile acesteia din urmă vor permite' acest lucru, a asigurat vineri Alianţa Nord-Atlantică, pledând pentru un 'sistem internaţional eficient de control al armelor, dezarmării şi neproliferării'.

Tratatul INF, încheiat în 1987, a permis distrugerea aproape în totalitate a unei categorii întregi de rachete nucleare cu rază intermediară în Europa şi a puţin peste 4% din arsenalul nuclear total al celor două ţări.

NATO nu vrea să se angajeze într-o nouă cursă a înarmărilor după încetarea Tratatului INF între SUA şi Rusia, dar se va asigura că 'rămâne credibilă capacitatea sa de descurajare', a anunţat vineri secretarul general al Alianţei.

'Noi nu dorim o nouă cursă a înarmărilor, dar ne vom asigura că descurajarea noastră este credibilă' în faţa desfăşurării noului sistem de rachete ruseşti 'capabile să transporte focoase nucleare şi să lovească oraşele europene în câteva minute', a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă la sediul NATO din Bruxelles.

Citește și: Fost criminalist-șef: Gheorghe Dincă se întărește. În 33 de ani de profesie n-am văzut așa erori .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.