Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție EXPLOZIVĂ a Ungariei, după ce Parlamentul European a activat Articolul 7 din Tratatul UE

Parlamentul European

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că decizia Parlamentului European de a începe procedura represivă faţă de Ungaria este o „răzbunare meschină” a politicienilor pro-imigraţie şi că Ungaria va contesta hotărârea, citează Reuters.

Citește și: SURSE - Se joacă la RUPERE în Coaliție: Dragnea își pregătește candidatura la prezidențiale

Parlamentul European a votat miercuri începerea procedurii de sancţionare a Ungariei pentru încălcarea regulilor democratice. După un vot tensionat, majoritatea parlamentarilor europeni au susţinut moţiunea de a activa Articolul 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei. Guvernul lui Viktor Orban este acuzat că a redus la tăcere presa, a atacat ONG-urile şi a subminat independenţa justiţiei.

Szijjarto a adăugat că Ungaria va căuta căi legale de a contesta decizia, deoarece abţinerile nu au fost luate în considerare, iar asta, a afirmat el, schimbă rezultatul votului.

„Astăzi, decizia Parlamentului European nu a fost altceva decât o răzbunare meschină a politicienilor pro-imigraţie faţă de Ungaria. Decizia a fost luată într-un mod fraudulos şi contrar regulilor relevante ale tratatelor europene”, a declarat el.

La votul de miercuri au fost înregistrate 448 de voturi „pentru", 197 „împotrivă" şi 48 de abţineri.

Moţiunea urmează să fie aprobată de liderii celor 28 de state membre UE. Este nevoie de un vot unanim pentru ca Ungaria să nu mai aibă drept de vot, iar o astfel de decizie ar fi, cel mai probabil, blocată de Polonia, aflată într-o situaţie similară.

Articolul 7 din Tratatul UE reprezintă cea mai radicală sancţionare ce poate fi impusă unui stat membru. Activarea lui poate duce la suspendarea anumitor drepturi ale statului membru în cauză, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.