Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție furtunoasă după declarațiile lui Tudorel Toader - O asociație de procurori iese la atac: 'Recomandările MCV nu sunt opționale'

cursdeguvernare.ro
justitie raport MCV

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor apreciază obiectivitatea și integritatea raportului MCV și precizează că recomandările nu au caracter opțional pentru România, în acest sens invocând o decizie a CCR. Procurorii mai cer punerea în aplicare a recomandărilor și dialog real, conform Mediafax.

Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” precizează, printr-un comunicat de presă, că apreciază obiectivitatea și integritatea surselor de documentare în procesul de elaborare a Raportului MCV 2018. Comunicatul de presă este semnat de către procurorii Antonia Diaconu (Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești) și de Adrian Cosmin Iordache (Direcția Națională Anticorupție). Documentul cuprinde și semnăturile olografe.

„Raportul Comisiei Europene vine în momentul în care, din 2017, mai multe organisme internaționale au semnalat că politicile adoptate în România nu răspund exigențelor statului de drept și rolului parchetelor, așa cum sunt dezvoltate în jurisprudența CJUE, CEDO și în recomandări destinate statelor membre al Uniunii Europene și ale Consiliului Europei. Efectele asupra sistemului judiciar și a sustenabilității necesare în cadrul MCV sunt prezentate realist, în sensul că politicile inițiate și adoptate în perioada de referință s-au cumulat în direcția vulnerabilizării cadrului de sancționare a faptelor de corupție, de reducere a capacității instituționale a instituțiilor judiciare și de reducere a independenței procurorilor”, au precizat membrii asociației.

Un 'musafir nepoftit' a perturbat conferința lui Eugen Teodorovici. Imaginile au devenit virale / VIDEO

Aceștia mai subliniază că recomandările din raportul MCV nu sunt opționale pentru România și cer factorilor implicați în procesul de punere în aplicare a recomandărilor MCV să lanseze un „dialog real și de bună-credință” cu toți actorii implicați în sistemul de justiție.

„Recomandările formulate în cadrul Raportului MCV nu au caracter opțional pentru România, prin decizia decizia nr. 2 din 11 ianuarie 2012, Curtea Constituțională a României apreciind că poziția de membru al Uniunii Europene ”impune statului român obligația de a aplica acest mecanism și a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru, în conformitate cu dispozițiile art. 148 alin. (4) din Constituție, potrivit cărora Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actele aderării și din prevederile alineatului (2)”, mai arată sursa citată.

Pe de altă parte, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat în urmă cu câteva zile, că recomandările din raportul MCV nu sunt obligatorii, așa cum s-a vehiculat, însă sunt obligatorii standardele europene și procesul ireversibil de legiferare. Toader a mai subliniat că fiecare recomandare are rolul său.

„Semantica spune că recomandarea nu e obligatorie. Ce este obligatoriu și m-aș bucura dacă ați reține - faptul că sunt obligatorii standardele europene. E obligatoriu procesul ireversibil de legiferare. N-aș vrea să răspund întrebărilor nepotrivite. De aceea nu am ieșit public. (...) Toate recomandările au rolul lor”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.