Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţia Guvernului la decizia CCR referitoare la alegeri: 'Judecătorii Curții Constituționale pun în pericol funcționarea statului român'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Raluca Turcan

Vicepremierul Raluca Turcan a spus, pentru MEDIAFAX, că decizia de miercuri a CCR, în urma căreia mandatele aleșilor locali nu mai pot fi prelungite, „este o nebunie”, aceasta punând în pericol funcționarea statului român.

„Decizia de azi a CCR este o nebunie! Pentru a doua oară, în mai puțin de o lună, judecătorii Curții Constituționale pun în pericol funcționarea statului român! În jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleșilor locali - alegerile din 2016 au avut loc pe 5 iunie, iar mandatele s-au preluat la distanță de câteva zile - situație fără precedent care pune în pericol funcționarea administrației publice locale. Practic, în doar 17 zile încetează toate mandatele aleșilor locali”, a afirmat Raluca Turcan.

Conform sursei citate, este absolut necesar ca decizia Curții să specifice în clar că organizarea alegerilor locale rămâne atributul Guvernului, conform Constituției și a legilor în vigoare.

„Decizia Curții stabilește clar și fără echivoc că Guvernul este cel care decide data alegerilor, deoarece el este și cel care organizează alegerile. Trebuie subliniat, în context, că PNL a obținut o victorie de etapă demonstrând ca Parlamentul reglementează cu încalcarea legii și a Constituției. Autosesizarea Curții Constituționale cu privire la OUG 44/2020 este fără precedent. Guvernul a acționat corect pentru a soluționa o problemă urgentă și excepțională care nu suferă amânare, respectiv prevenirea încetării mandatelor aleșilor locali. Nu pentru că așa a dorit Guvernul PNL, ci pentru că criza generată de pandemie nu ne-a oferit altă posibilitate! Toate celelalte state europene afectate de pandemie și care se aflau în an electoral au amânat alegerile pentru a-și proteja cetățenii”, a mai spus Turcan.

Curtea Constituţională a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.