Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția Patriarhului Daniel când a aflat de azilele de tortură: 'Nu doar că s-a întristat, dar a suferit foarte mult!'

basilica.ro
patriarhul daniel

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a spus, sâmbătă, în cadrul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, că reacția Patriarhului Daniel în cazul ororilor petrecute la azilele de bătrâni „a fost una de stupoare”.

„Așa cum îl cunosc este un om, nu doar că s-a întristat, știu că a suferit foarte mult”, precizează Bănescu. „(n.r.: Crede) exact ceea ce cred toți oamenii care și-au păstrat bunul simț. Sunt lucruri numite atrocități, pe care imaginarul nostru în 2023 refuza să le accepte. Dacă ne-ar fi povestit cineva că oameni bolnavi sunt forțați ca în niște lagăre de exterminare sunt puși să muncească în curte, să care pietre cu roaba, efectiv sunt imagini de film pe care nu ni le-am fi dorit să le vedem niciodată. Nu poate crede Patriarhul unei Biserici Creștine altceva decât un creștin autentic. Și creștinii autentici sunt mulți, sunt tăcuți, foarte puțină lume iese la suprafață”.

Despre reacția Patriarhului Daniel la vederea imaginilor cu bătrânii torturați, Bănescu spune: „Nu am fost lângă Patriarh când s-a uitat la televizor, dar știu că sigur că reacția sa a fost, evident, una de stupoare, din punctul de vedere al șocului pe care îl resimte oricine. Cum poți să fi altfel ca om? Patriarhul Daniel nu-mi împărtășește sentimentele personale, nu avem o astfel de relație decât instituțională, dar așa cum îl cunosc este un om, nu doar că s-a întristat, știu că a suferit foarte mult”.

„Părintele Patriarh este o persoană pe care o cunosc foarte bine, este o persoană de o inteligență ieșită din comun, care nu poate avea confuzii de tip moral. Tăcerea vinovată în fața unui exces, tăcerea vinovată la o răscruce morală pe care o vedem acum cu toții lângă noi ar fi o culpă.

Nu i se poate aplica părintelui Patriarh o tăcere, pentru că el nu este persoana care să iasă pe Facebook, să iasă în spațiul virtual, să scrie personal. Este sub demnitatea unui Patriarh să se expună personal scriind anumite lucruri”, mai spune Bănescu.

Ultimele precizări ale lui Vasile Bănescu pot fi interpretate ca o „prelungire” la ieșirile sale pe marginea acestui subiect. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe a avut  precizări clare împotriva unor astfel de practici. Să fie oare doar părerile lui? Greu de crezut, în lumina acestor ultime precizări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.