Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţia Phenianului după ce s-a aflat cum a fost ucis Kim Jong-Nam

Utilizarea agentului VX, un neurotoxic interzis, pentru asasinarea lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, constituie o 'încălcare flagrantă' a tratatelor internaţionale, au estimat vineri autorităţile de la Seul, potrivit Kyodo şi AFP.

''Suntem şocaţi de ultimele dezvăluiri ale autorităţilor malaeziene potrivit cărora VX a fost utilizat pentru a-l ucide pe Kim Jong-Nam'', a declarat într-un comunicat Ministerul de Externe sud-coreean, care a denunţat o ''încălcare flagrantă a Convenţiei privind interzicerea armelor chimice şi a altor norme internaţionale''.

Citeşte şi: SCANDAL la Washington. FBI se ia la trântă cu oficialii de la Casa Albă

Spre deosebire de Phenian, Coreea de Sud este semnatară a Convenţiei internaţionale privind interzicerea armelor chimice, intrată în vigoare în 1997, în virtutea căreia ţările trebuie să declare stocurile proprii de VX şi sunt obligate să le distrugă progresiv.

''Utilizarea armelor chimice este strict interzisă, oriunde, indiferent de motiv'', a adăugat diplomaţia sud-coreeană.

Într-un raport din 2014, Ministerul Apărării sud-coreean afirma că Phenianul a început în anii '80 să producă arme chimice şi estima că acesta dispune de stocuri de 2.500 - 5.000 de tone de asemenea arme.

Poliţia malaeziană a anunţat vineri că un raport preliminar arată că asasinarea lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg în exil al liderului nord-coreean, a fost realizată cu un produs chimic extrem de toxic, cunoscut ca agentul VX.

Kim Jong-Nam, în vârstă de 45 de ani, a fost atacat la 13 februarie de două femei care l-ar fi stropit pe faţă cu un lichid la aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, unde urma să se îmbarce pentru Macao. El a decedat în timp ce era transportat la spital. Cele două suspecte, o vietnameză şi o indoneziană, precum şi partenerul acesteia din urmă, un malaezian, se află în arest preventiv.

Citeşte şi: Viktor Orban CRITICĂ dur UE. Graniţa cu România şi Croaţia va fi un COŞMAR al aşteptării

Inodor şi insipid în stare pură, VX se aseamănă cu uleiul de motor. Este suficient de stabil pentru a putea fi transportat şi este dificil de detectat - un avantaj pentru un potenţial asasin. Este însă un agent persistent, susceptibil de a contamina locurile pe o perioadă îndelungată. VX atacă rapid sistemul nervos. O doză ridicată poate ucide în câteva minute o persoană în cazul inhalării, în măsura în care gazul se răspândeşte rapid în vasele sangvine ce transportă sângele la plămâni şi la alte organe vitale.

Agentul VX a fost creat pentru prima dată într-un laborator britanic la începutul anilor '50, dar oamenii de ştiinţă americani i-au perfecţionat puterea în cursa înarmării cu Uniunea Sovietică în timpul 'războiului rece'. Zeci de mii de tone de VX au fost fabricate în serie în Statele Unite - un stoc în cele din urmă distrus la finalul anilor '80. Scurgeri accidentale de VX au fost semnalate în SUA şi Japonia. Agentul VX, ale cărui efecte sunt devastatoare, nu a fost utilizat des ca armă de război. În 1994, secta japoneză Aum a utilizat VX pentru uciderea unui angajat de la un birou din Osaka şi pentru o tentativă de asasinare a altor două persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.