Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REACȚIA PSD în scandalul numirii procurorilor-șefi: Iohannis să explice de ce nu a ținut cont de recomandările MCV și GRECO

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, a declarat joi că numirile în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ şi procuror-şef al DIICOT sunt responsabilitatea preşedintelui Klaus Iohannis, subliniind că recomandările MCV şi GRECO sunt în sensul de a ţine cont de recomandările CSM, potrivit Agerpres.

"E în primul rând responsabilitatea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Ministerului Justiţiei, principalul partener al Comisiei Europene pentru MCV, să explice de ce nu a ţinut cont de avizele CSM, aşa cum în mod constant şi MCV şi GRECO au recomandat. Spune art. 133 din Constituţie: CSM este garantul independenţei Justiţiei. Cred că va trebui ca preşedintele României să explice de ce nu a ţinut cont de acest articol din Constituţie", a spus Cazanciuc la Parlament.

Referindu-se la modul în care Comisia Europeană va aprecia decizia preşedintelui Iohannis, Cazanciuc a spus: "O să vedem probabil în următorul raport MCV. Dar un lucru este foarte clar: art 133 din Constituţie - CSM este garantul independenţei Justiţiei. Toate recomandările MCV şi GRECO sunt în sensul de a ţine cont de recomandările CSM".

Întrebat de ce preşedintele Iohannis a ţinut cont de avizul CSM în cazul Adinei Florea, care a candidat pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi nu şi pentru Gabriela Scutea şi Elena-Giorgiana Hosu, Cazanciuc a răspuns: "Asta o să explice preşedintele Iohannis. Se înscrie, probabil, din păcate pentru români, într-o agendă care nu are legătură neapărat cu agenda publică a românilor".

Pe 8 octombrie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de numire a Adinei Florea ca procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins pe 21 noiembrie 2018 propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Gabrielei Scutea, pe o perioadă de trei ani, anunţă Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, şeful statului a semnat decretele pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de trei ani şi pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a Elenei-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de trei ani.

Pe 14 februarie, Secţia pentru procurori a CSM a anunţat că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis avizele date pentru propunerile de numire la şefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Secţia pentru procurori a CSM a înaintat şefului statului propunerile ministrului Justiţiei pentru numirea în cele trei funcţii, însoţite de avize.

Secţia a acordat următoarele avize: Gabriela Scutea - aviz negativ pentru funcţia de procuror general al PICCJ; Crin Nicu Bologa - aviz pozitiv pentru funcţia de procuror-şef al DNA; Giorgiana Elena Hosu - aviz negativ pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.