Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția României, după ce Energoatom a avertizat că nivelul radiaților de la Cernobîl riscă să crească

stiri.md
radiatii cernobil

Autoritățile române transmit luni seară că nu există pericol pentru populație, după ce compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a avertizat că nivelurile de radiații din jurul centralei de la Cernobîl „riscă să crească".

„Nefuncționarea sistemului automat de monitorizare a radiaţiilor din zona de excludere aferentă centralei de la Cernobîl nu reprezintă un motiv de creștere a radioactivității mediului. Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale. În prezent, toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație”, a informat luni Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

Reprezentanții CNCAN menționează că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații și nu sunt semnalate depășiri nici la nivelul teritoriului ucrainean. CNCAN anunță că urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a avertizat că sistemele de monitorizare a radiațiilor din zona de excludere nu funcționează.

„Nu există date privind starea actuală a poluării cu radiații a mediului din zona de excludere, ceea ce face imposibilă o reacție adecvată la amenințări", a precizat compania într-o declarație preluată de Sky News.

Centrala, care a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, a fost preluată de forțele rusești la 24 februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.