Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova la 'ura interetnică' promovată de Moscova: Nu trebuie să fim salvați!

republica moldova

Rusia inventează pretexte pentru a destabiliza situația din Republica Moldova și a ațâța ura interetnică. Portavocea MID-ului de la Moscova, Maria Zaharova, a acuzat în cadrul conferinței sale săptămânale de presă autoritățile de la Chișinău că ar încerca asimilarea populației rusofone și marginalizarea limbii ruse, conform deschide.md.

Autoritățile din țările baltice și din R. Moldova continuă cursul dur pentru asimilarea populației rusofone și marginalizarea limbii ruse. Observăm cu îngrijorare direcția spre care se îndreaptă politica de limbă a celor mai apropiați parteneri de-ai noștri. În dorința de a dezvolta limbile lor de stat nu trebuie să acționeze în detrimentul limbii ruse” a declarat Zaharova.

Nu este primul derapaj de acest gen al autorităților ruse. Amintim că, la mijlocul lunii martie 2022, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a îndemnat rușii care se află pe teritoriul R. Moldova să reclame cazurile de discriminare pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură.

Deschide și: Ambasadele Rusiei din R.Moldova și România susțin că ar exista un pericol de discriminare la adresa rușilor, însă nu prezintă nicio probă

Ca urmare, mii de ruși și vorbitori de limbă rusă din R. Moldova au venit cu o reacție la anunțul misiunii diplomatice, declarând că nu vor să fie ”salvați” de Rusia, ci lăsați în pace.

Nu trebuie să fim salvați! R. Moldova este cel mai prietenos stat cu străinii! Poți locui aici ani de zile fără să știi limba română! Dacă într-o companie este cel puțin un vorbitor de limbă rusă, atunci toți trec la limba rusă. Am testat acest lucru pe mine. Și da, rușii sunt mult mai discriminați chiar în Rusia decât în altă parte”, scriau internauții.

Ulterior, și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o reacție, prin care a dezmințit informația lansată de misiunea diplomatică rusă, precizând că această postare ”nu contribuie la atmosfera de calm din societate”.

Și președintele Maia Sandu, a venit cu o reacție, precizând că fiecare cetățean, indiferent de limba pe care o vorbește, să se simtă în siguranță în R.Moldova.

Iar în luna aprilie a anului trecut, Ministerul rus al Apărării anunța obiectivele din faza a doua a invaziei în Ucraina, printre care se regăsea și crearea unui coridor către regiunea transnistreană, „unde sunt înregistrate cazuri de intimidare a vorbitorilor de limbă rusă”.

Iar la sfârșitul anului trecut, după încă o tiradă a Mariei Zaharova cu privire la ”încălcarea” drepturilor vorbitorilor de limbă rusă în R. Moldova, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, care se declară cetățean rus în R. Moldova, a scris o postare pe pagina sa de Facebook în care a făcut-o cu ou și cu oțet pe oficiala de la Moscova și a criticat politica belicoasă și expansionistă a Kremlinului.

Ne-ați săturat deja cu schizofrenia voastră despre încălcarea drepturilor rusofonilor în R. Moldova. Am avut pretenții față de fiecare guvernare, inclusiv actuala. Dar nimeni și niciodată nu mi-a încălcat drepturile ca cetățean vorbitor de limbă rusă. Desigur, trebuie să respecți câteva reguli. Să fii loial țării tale, să nu-i disprețuiești pe cetățenii ei și să înveți limba de stat” a scris Slusari pe Facebook.

El a declarat că s-a săturat de tiradele Moscovei despre ”eliberare” și i-a transmis lui Zaharova că, pentru a înțelege absurditatea declarațiilor sale, trebuie doar să se plimbe câteva ore pe străzile din Chișinău.

Veți vedea inscripțiile în două limbi. În magazine nu sunt probleme. Cărți în rusă veți găsi mai multe decât în română. Legile apar în două limbi în Monitorul Oficial. În Parlament și Guvern toată documentația este în două limbi și, spre marea mea rușine, la ședințele Parlamentului și astăzi mai stau câțiva deputați-cosmonauți cu căștile pe urechi și cineva le traduce totul în limba rusă. Asta deși, conform recensămintelor, doar aproximativ 6% din populație se consideră ruși” a notat Slusari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.