Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţii total opuse a două organizaţii de lobby americano-evreieşti după anunţul lui Trump privind Ierusalimul

On The Go Tours
ierusalim tel aviv israel

Două importante organizaţii de lobby evreieşti din SUA au avut reacţii opuse la decizia de miercuri a preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a începe procesul de transferare a ambasadei SUA de la Tel Aviv în Oraşul Sfânt, transmite dpa. Comitetul de Afaceri Publice Americano-Israeliene (AIPAC) a salutat decizia, numind-o "un pas important, istoric pentru care suntem recunoscători", în timp ce organizaţia J Street a calificat-o drept "un pas care nu ajută, fără beneficii tangibile, doar riscuri serioase".

AIPAC şi J Street, care au amândouă birouri la Washington, au dat publicităţii declaraţii la scurt timp după ce Trump a anunţat decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. AIPAC, cel mai influent grup de lobby american pro-Israel , a lăudat "anunţul memorabil" al lui Trump, afirmând că a susţinut întotdeauna recunoaşterea Ierusalimului de către SUA drept capitala nedivizată a Israelului. "Este poziţia noastră de lungă durată că #Ierusalimul nedivizat este capitala istorică, actuală şi viitoare a Israelului. Relocarea ambasadei la #Ierusalim nu prejudiciază în niciun fel #procesul de pace israeliano-palestinian", se menţionează în comunicatul AIPAC postat pe Twitter.

J Street, organizaţie creată în 2008, în sprijinul procesului de pace care să ducă la crearea a două state, Israel şi Palestina, şi care se descrie drept "casa politică pentru americanii pro-Israel şi pro-pace care vor ca Israelul să fie sigur, democratic şi casa naţională a poporului evreu", a apreciat că anunţul lui Trump contrazice decenii de politică prezidenţială bipartizană. "Nu ajută cu nimic şi ar putea submina serios angajamentul declarat al administraţiei de a soluţiona conflictul israeliano-palestinian, având potenţialul de a ameninţa securitatea Israelului şi de a aliena partenerii arabi regionali", scrie J Street în comunicatul său.

Chestiunea referitoare la dacă şi când ambasada SUA va fi mutată devine discutabilă, deoarece recunoaşterea suveranităţii israeliene în Ierusalim înaintea unui acord de pace negociat va avea acelaşi efect devastator ca şi mutarea propriu-zisă a ambasadei, continuă J Street, care consideră că Ierusalimul ar trebui recunoscut internaţional drept capitală a Israelului în contextul unei soluţii agreate a două state care să stabilească şi că Ierusalimul de Est devine capitala Palestinei, conform Agerpres.

"În absenţa unui acord final între părţi cu privire la statutul oraşului, recunoaşterea completă a Ierusalimului drept capitală a Israelului este prematură şi provoacă discordie", apreciază J Street, care insistă că doar o mică minoritate de evrei americani - circa 20% - susţine mutarea unilaterală a ambasadei.

Pe de altă parte, potrivit EFE, Congresul Mondial Evreiesc (WJC) a calificat decizia lui Trump drept "un pas curajos". "Ierusalimul este capitala indiscutabilă a Israelului şi capitala istorică a poporului evreu", a transmis într-un comunicat preşedintele organizaţiei, Ronald Lauder. "Sperăm că această declaraţie să fie începutul unui nou proces politic şi al unei mişcări în favoarea păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu", a adăugat Lauder.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.