Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacțiile oficialilor internaționali cu privire la atacurile teroriste din Paris

imageResize (1)

ctuwtwpw4aagkzb_21427200În urma seriei de atacuri teroriste ce au avut loc noaptea trecută în capitala Franței,  bilanțul provizoriu numără până în acest moment 128 de morți și 250 de răniți, dintre care 100 în stare gravă. Atacurile teroriste au fost revendicate de gruparea Statul Islamic, care anunță prin intermediul unei pagini de Facebook că acestea nu se vor opri aici. „Urmează Roma, Londra și Washington.”

UPTADE:  Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a transmis un mesaj în care își prezintă condoleanțele președintelui Francois Hollande precum și familiilor victimelor:„Prințul Philip și cu mine am fost profund șocați și întristați de teribilele pierderi de vieți omenești la Paris. Prezentăm cele mai sincere condoleanțe, dumneavoastră (președintelui Hollande — n.r.), familiilor celor care au decedat și poporului francez", a precizat regina în mesajul său, publicat sâmbătă pe contul său oficial de Twitter.”

Președintele francez Francois Hollande a decretat sâmbătă, 14 octombrie, trei zile de doliu național după atentatele de la Paris comise vineri noaptea și soldate cu 128 de morți și 250 de răniți, potrivit unui bilanț provizoriu, transmite AFP.

Atacurile teroriste au luat cu surprindere întreaga lume, mai mulți lideri mondiali grăbindu-se să condamne evenimentele petrecute la Paris și sa asigure populația Franței de sprijin necondiționat în lupta împotriva teroriștilor.

Astfel, Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a susținut o conferință de presă la scurt timp după evenimentele nefericite, declarând că americanii înțeleg bine durerea prin care trec francezii și că aceste atacuri au fost îndreptate împotriva umanității și a valorilor universale:„Vreau să fiu foarte clar că stăm alături de francezi în lupta împotriva terorismului.Vom colabora cu Franța și cu alte națiuni din toată lumea pentru a-i aduce pe teroriști în fața justiției și pentru a dezmembra rețelele teroriste care ne atacă popoarele.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat profund șocată de atacurile teroriste, potrivit unui comunicat de presă dat vineri seara:„Sunt profund şocată de ştirile şi imaginile pe care le-am văzut de la Paris. În aceste momente gândurile mele se îndreaptă către victimele acestor atacuri evident teroriste, către apropiaţii acestora şi către toţi locuitorii Parisului”

Premierul britanic David Cameron a condamnat la rândul său atacurile teroriste, asigurând francezii de tot sprijinul Marii Britanii. „Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă spre poporul francez. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a veni în ajutor”

Vaticanul a oferit o nouă reacție fermă împotriva terorismului, prin purtătorul de cuvânt al Papei Francisc, monseniorul Federico Lombardi:„Răspândirea urii ucigașe, în toate formele sale, trebuie contracarată. Aici, în Vatican, urmărim teribilele evenimente din Paris. Suntem șocati de aceste acte teroriste și violente pe care le condamnăm ferm împreuna cu Papa și cu toți cei care iubesc pacea. Ne rugăm pentru victime și pentru raniti, precum și pentru întreg poporul francez.”

Donald Tusk, președintele Consiliului European s-a declarat șocat și și-a exprimat solidaritatea față de poporul francez. „Urmăresc şocat atacurile de la Paris. Exprim deplina solidaritate şi compasiune pentru poporul francez şi pentru autorităţi”, a declarat acesta prin intermediul contului de Twitter.

Din Rusia au venit alte mesaje de susținere în legătură cu drama prin care trec francezii. Președintele Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțele, sprijinul și solidaritatea Rusiei pentru întreg poporul francez și pentru președintele  François Hollande.

Ban Ki-moon, secretarul general al ONUa denunțat atacurile josnice ale teroriștilor și a asigurat guvernul și poporul francez de sprijinul său.

Matteo Renzi, premierul italian, a descris drept barbare atacurile din capitala Franței. Italia este „alături de fraţii săi francezi, împotriva atacului atroce îndreptat asupra Parisului şi Europei”, a spus Renzi pe contul său de Twitter. „Europa, atinsă în inima ei, va şti să reacţioneze la această barbarie”, mai declară premierul italian, potrivit agenției AGI.

China declară că este „profund șocată” de atentatele petrecute vineri seara și „condamnă vehement aceste atacuri teroriste” printr-un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, potrivit AFP. Acesta a declarat că „Terorismul este duşmanul întregii omeniri. China sprijină cu fermitate Franţa în eforturile sale de a readuce pacea şi stabilitatea (în ţară) şi pentru a combate terorismul”

Republica Moldova se solidarizează și ea cu drama prin care trec francezii în aceste zile, prim-ministrul interimar Gheorghe Brega condamnând atacurile și exprimându-și întreaga solidaritate, în numele Guvernului pe care îl conduce:„Condamn cu vehemență și sunt profund întristat de cruzimea atacurilor de la Paris, care s-au soldat cu numeroase victime și persoane rănite. Atacurile nu lovesc doar în poporul francez, ci în întreaga umanitate. În aceste clipe de grea încercare, în numele Guvernului Republicii Moldova și al meu personal, exprim poporului francez sentimentele noastre de compasiune și solidaritate”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.