Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reactorul centralei nucleare bulgare, oprit miercuri din cauza unei defecţiuni, a fost repornit

cehia centrala nucleara

Unica centrală nucleară din Bulgaria, care produce aproximativ o treime din energia electrică a acestei ţări, a reconectat miercuri seara la reţeaua electrică unul dintre cele două reactoare ale sale de 1.000 de megawaţi care fusese oprit dimineaţă, din cauza unei defecţiuni la generator, a anunţat joi operatorul centralei, informează AFP.

Miercuri, la ora 21:08 (18:08 GMT), "Unitatea 5 a centralei nucleare de la Kozlodui a fost reconectată la reţea", se arată într-un comunicat al centralei.

Protecţia de urgenţă a fost activată miercuri dimineaţă, însă nu au fost semnalate scurgeri radioactive, după ce o defecţiune a sistemului de stimulare al generatorului a determinat creşterea tensiunii, potrivit Agerpres.

Incidentul s-a produs la mai puţin de o lună după ce reactorul, situat pe Dunăre, în nord-vestul ţării, a fost dezactivat pentru întreţinere şi alimentare.

Operatorul a precizat că a înlocuit elementul defect al sistemului de stimulare şi a efectuat verificările necesare, iar puterea este acum "crescută treptat".

Al doilea reactor al centralei de la Kozlodui, denumit Unitatea 6, de aceeaşi putere, funcţionează în continuare la capacitate maximă.

Kozlodui, singura centrală nucleară a Bulgariei, produce în jur de o treime din electricitatea ţării, datorită a două reactoare care au preluat sarcina celor patru mici reactoare închise în 2002 şi 2006 pentru a satisface exigenţele Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.