Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebeli evacuaţi din eclava Harasta din Ghouta de Est sosesc la Idleb

sirianul.com
siria/damasc

Sute de rebeli şi apropiaţi ai acestora evacuaţi din fieful lor, Ghouta de Est, în apropiere de Damasc, în urma unui acord cu regimul sirian, au intrat vineri în provincia Idleb (nord-vest), a anunţat un ONG, relatează AFP, conform news.ro.

Convoiul a sosit vineri în provincia Idleb, ultima care nu se află sub controlul regimului sirian, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Un corespondent AFP prezent într-o tabără de deplasaţi, în nordul acestei provincii, a anunţat că a văzut sosind sute de persoane evacuate. Familiile au putut intra în tabără, însă combatanţii rebeli nu au fost autorizaţi, potrivit corespondentului.

În virtutea unui acord mediat de Rusia, aliata regimului lui Bashar al-Assad, peste 400 de combatanţi şi sute de civili au părăsit joi enclava Harasta - unul dintre cele trei buzunare rebele din Ghouta de Est, vizată de o ofensivă sângeroasă a puterii siriene de la 18 fenruarie.

Un bărbat a murit în timpul călătoriei, după ce a fost rănit anterior într-un bombardament, pe când se afla în Ghouta, a precuzat SOHR, care dispune de o vastă reţea de surse în această ţară devastată de război.

După o lună de raiduri aeriene intensive şi lupte la sol - în care au fost ucişi 1.500 de civili, iar alţi peste 80.000 au fost deplasaţi potrivit SOHR - enclava rebelă Ghouta de Est a fost recucerită de regim în proporţie de 80%.

Evacuarea rebelilor de la Harasta sporeşte presiunea asupra celor două buzunare rebele care au mai rămas la Ghouta.

Într-unul dintre ele, rebelii au anunţat un armistiţiu, intrat în vigoare la miezul nopţii de joi spre vineri, cu scopul de a permite negocieri.

Această evoluţie are loc în contextul în care raiduri aeriene asupra localităţilor din zonă au omorât celpuţin 38 de civili potrivit SOHR.

Regimul sirian este, astfel, pe cale să recucerească întregul bastion rebel de la periferia capitalei, care a fost una dintre primele zone în care au avut loc manifestaţii împotriva sa în 2011. Rebelii puteau să lanseze cu regularitate obuze la Damasc din această zonă strategică.

Fosta livadă a capitalei, Ghouta de Est, asediată din 2013, este teatrul unei grave crize umanitare, iar locuitorii ei suferă de penurii de hrană şi medicamente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.