Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebelii Houthi atacă din nou - Un vas aparținând Greciei a fost lovit de rachete

missilethreat.csis.org
houthi

Firma britanică de securitate maritimă Ambrey spune că un vrachier, aflat sub pavilionul Insulelor Marshall, deținut de Grecia, a fost vizat de rachete în două incidente separate în două minute în timp ce tranzita prin strâmtoarea Bab al-Mandab.

Se pare că bulkerul a fost lovit și a suferit daune fizice pe partea tribord, adaugă Ambrey.

Ambrey a raportat pentru prima dată că transportatorul a văzut un proiectil în apropierea navei la 23 de mile marine nord-est de Khor Angar din Djibouti și la 40 de mile marine sud-vest de orașul-port Mokha din Yemen la Marea Roșie.

 

Atacurile rebelilor Hothi

Houthii din Yemen au atacat rutele maritime din Marea Roșie, ca parte a răspunsului lor la campania Israelului împotriva teroriștilor palestinieni, care sunt – la fel ca houthii – sprijiniți de Iran.

Atacurile Houthi au determinat SUA și Marea Britanie să lanseze valuri de lovituri în zonele controlate de rebeli din Yemen.

 

Cine sunt rebelii Houthi

Mișcarea Houthi, cunoscută oficial sub numele de Ansar Allah este o organizație politică și militară islamistă șiită care a apărut din Yemen în anii 1990. Este alcătuită în principal din Zaidi Shia, conducerea lor omonimă fiind extrasă în mare parte din tribul Houthi.

Sub conducerea liderului religios Zaidi Hussein al-Houthi, Houthii au apărut ca o mișcare de opoziție față de președintele Yemenului, Ali Abdullah Saleh, pe care l-au acuzat de corupție și fiind susținut de Arabia Saudită și Statele Unite. În 2003, influențați de organizația politică și militară șiită libaneză Hezbollah, Houthii și-au adoptat sloganul oficial împotriva Statelor Unite, Israelului și evreilor. Al-Houthi a fost ucis de armata yemenită la Saada în 2004, declanșând insurgența Houthi, după ce a rezistat ordinului lui Saleh de arestare.De atunci, mișcarea a fost condusă în mare parte de fratele său Abdul-Malik al-Houthi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.