Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebelii sirieni au săpat în Ghouta un labirint de tuneluri, dotat cu spitale de campanie şi un cartier general militar

AFP
siria

Rebelii sirieni au săpat, în Ghouta de Est, un adevărat labirint de tuneluri, pe o suprafaţă de câţiva kilometri, unele suficient de mari cât să permită trecerea unei maşini, un labirint dotat spitale de campanie şi un cartier general militar, relatează AFP, scrie news.ro.

”Această reţea de tuneluri este o adevărată pânză de păianjen”, afirmă un reprezentant al armatei siriene, care escortează mai mulţi jurnalişti în cadul unei vizite organizate în foste sectoare rebele în Ghouta.

După o ofensivă lansată pe 18 fenruarie, forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad au recucerit peste 95% din acest fost fief insurgent aflat la porţile Damascului, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG).

O intrare în labirintul subteran se află în subsolul unei şcoli transformate în cartier general de către insurgenţi din cadrul grupării islamiste Faylaq al-Rahman, în cartierul Jobar din Damasc, aflat cândva pe mâna rebelilor, a constatat un corespondent AFP.

Tunelurile au fost săpate la aproximativ 15 metri adâncime. Zidurile sunt consolidate cu stâlpi de metal, au camere de supraveghere şi sunt vizibile neoane.

Unele culoare permit trecerea unor maşini şi dau în tuneluri mai înguste, pe care se poate merge pe jos. Ele se întind în unele cazuri pe trei până la cinci kilometri şi leagă cartierul Jobar de oraşele rebele Aïn Tarma şi Zamalka.

Acestea din urmă se află într-un ”buzunar” rebel situat în sudul Ghouta, aflat cândva sub controlul grupării Faylaq al-Rahman.

Armata siriană a preluat sâmbătă în înregime controlul asupra acestei zone, după evacuarea a mii de combatanţi şi civili  către teritorii insurgente în nord-vestul ţării.

Aceste evacuări din Ghouta au fost negociate de Rusia, aliata de neclintit a puterii lui al-Assad. În cursul negocierilor, armata rusă le-a cerut rebelilor să-i predea planuri ale tunelurilor subterane.

ORAŞ FANTOMĂ

Într-o încăpere subterană, obuze de diferite calibre sunt aşezate în funcţie de raza de acţiune a tirului, în lăzi pe care este înscris numele unui cartier din Damasc. Rebelii bombardau intensiv capitala, cu regularitate, provocând morţi şi răniţi în rândul populaţiei.

”Reţeaua de tuneluri leagă depozite de muniţii aflate sub clădiri, locuri dificil reperabile de aviaţia siriană”, precizează reprezentantul militar.

Agenţia de presă oficială Sana precizează că două spitale de campanie au fost descoperite sub pământ, dotate cu echipament medical şi medicamente, legate prin tuneluri.

În timp ce teritoriile rebele din Ghouta de Est erau asediate de regim, din 2013, tuneluri erau folosite de insurgenţi pentru a introduce, prin contrabandă, hrană şi mărfuri. Preţul acestor mărfuri introduse cu greu creştea după ce ajungeau în magazine.

În 2017, trupele guvernamentale şi-au înăsprit asediul, distrugând o mare parte a tunelurilor de contrabandă. Cel de la Jobar a rămas.

La ieşirea din tunel, cartierul Jobar, recucerit de la rebeli, este de-acum un oraş fantomă. Niciun civil nu apare pe străzi, pe care sunt prezenţi numai militari din cadrul armatei siriene.

Imobile rezidenţiale transformate în ruine de beton de către bombardamente neîntrerupte se aliniază pe străzi, acoperite de moloz, tablă ondulată şi bare de fier contorsionate.

În mijlocul mormanelor de moloz se văd păpuşi de blastic cu haine colorate, abandonate de copii şi familii care au fugit din calea războiului.

Peste 1.600 de civili au fost ucişi în potopul de foc dezlănţuit de regim asupra zonelor rebele din Ghouta, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.