Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebelii sirieni PIERD o nouă redută importantă

Armata siriană a recucerit duminică regiunea Wadi Barada, al cărei control îl pierduse în 2012, provocând astfel o nouă înfrângere rebelilor, relatează AFP, conform agerpres.

După mai mult de o lună de lupte, armata preşedintelui Bashar al-Assad a cucerit această regiune crucială pentru aprovizionarea cu apă a capitalei siriene, iar insurgenţii au început să se retragă.

Citeşte şi: O mare companie aeriană îşi schimbă echipajele pentru zborurile spre SUA

Insurgenţii nu mai deţin acum fiefuri decât în Ghouta orientală, o regiune la est de Damasc, în provincia Idlib, la nord-vest, precum şi în sudul ţării.

Regimul îi acuzase pe rebeli de sabotaj care a provocat penurie de apă în capitala ţării. Insurgenţii afirmaseră, la rândul lor, că bombardamentele regimului au distrus infrastructurile respective.

Bashar al-Assad exclusese Wadi Barada din armistiţiul în vigoare din 30 decembrie 2016 între regim şi rebeli în Siria.

Un acord de încetare a focului fusese încheiat în urmă cu câteva săptămâni pentru a permite unor echipe tehnice să restabilească aprovizionarea cu apă a milioanelor de civili din Damasc, dar a eşuat şi luptele au reînceput sporind în intensitate până vineri.

Duminică, primele lucrări de reparaţii şi întreţinere au început în staţia de pompare a apei din localitate, potrivit guvernatorului Damascului, Ala Ibrahim. El a afirmat că distrugerile sunt importante, dar pomparea apei spre Capitală va fi reluată "în curând".

Citeşte şi: Downing Street răspunde solicitărilor de anulare a vizitei lui Donald Trump în Marea Britanie

ONU denunţase drept "crimă de război" penuria de apă cu care se confruntau cei 5,5 milioane de locuitori ai Damascului.

În virtutea acordului, rebelii au avut de ales între a depune armele sau a se retrage spre provincia Idlib, situată la frontiera cu Turcia. Sute de insurgenţi au început să părăsească regiunea Wadi Barada duminică, a bordul unor autobuze.

"Regimul încearcă să cucerească provincia Damasc în totalitate. Pentru rebeli - care pierd teritoriu după teritoriu - această înfrângere înseamnă sfârşitul visului de a intra în Capitală', a afirmat pentru AFP Rami Abdel Rahman, director al Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.