Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebelii sirieni resping propunerea Rusiei privind crearea de zone sigure în Siria

http://www.aljazeera.com/
turcia siria

Opoziţia armată din Siria a respins joi un plan al Rusiei de a crea zone sigure în Siria, apreciind că acesta reprezintă o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale a acestei ţări, şi a declarat că nu va recunoaşte Iranul ca un garant al unui plan de încetare a focului, relatează Reuters preluat de agerpres.

'Dorim ca Siria să-şi menţină integritatea', a afirmat delegatul opoziţiei, Osama Abu Zaid, după ce Rusia,Turcia şi Iranul - mediatori ai convorbirilor din capitala kazahă Astana ce au ca obiectiv încetarea luptelor în Siria - au semnat un memorandum privind crearea de zone sigure în această ţară. 

'Suntem împotriva divizării Siriei. În ceea ce priveşte înţelegerile, nu suntem parte a acelui acord şi desigur nu vom fi în favoarea sa atât timp cât Iranul este numit un stat garant', a afirmat Abu Zaid. 

El a vorbit de asemenea despre "un decalaj uriaş" între promisiunile Rusiei, care a intervenit militar în 2015 de partea regimului Assad şi i-a acordat sprijin în acest conflict. 

'Avem deja un acord în mâinile noastre, de ce nu este aplicat? Există un acord semnat în urmă cu cinci luni, de ce nu a fost aplicat?', a întrebat el, referindu-se la un armistiţiu anunţat de Rusia în decembrie care a fost în mare parte încălcat pe teren. 'De ce sărim acum la zone sigure ?', a întrebat Abu Zaid. 

'Rusia nu a reuşit sau nu doreşte să aplice promisiunile pe care le face, iar aceasta este o problemă fundamentală', a apreciat sursa citată. 

Turcia, care îi susţine pe rebelii sirieni, şi Iranul, care îl susţine pe preşedintele sirian Bashar Assad, au convenit asupra aplicării propunerii Rusiei privind crearea unei 'zone de dezescaladare' în Siria, un demers salutat de ONU. 

Rusia şi Iranul, aliaţi ai regimului sirian, şi Turcia, susţinătoare a rebelilor, au semnat joi un memorandum privind instaurarea unor zone securizate în Siria, numite 'de dezescaladare', destinate să conducă la încetarea violenţelor în această ţară aflată în război. 

Rusia, aliată a regimului de la Damasc, şi Turcia, care îi susţine pe insurgenţi, sunt ţări garante ale armistiţiului în vigoare în Siria de la sfârşitul lui decembrie şi mediatori, alături de Iran, ai negocierilor de pace de la Astana.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.