Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebeliune în Germania, Guvernul e în impas: Tinerii social-democrați nu vor alianță cu Angela Merkel

merkel

Angela Merkel pare pe cale să poată forma un guvern la sfârşitul lui martie, după un îndelungat impas politic, fără precedent, în Germania, însă planurile i-ar putea fi afectate de un tânăr social-democrat în vârstă de 28 de ani, scrie AFP.

Kevin Kühnert a urcat pe scena politică germană în ultimele săptămâni şi impresionează prin discursuri pătimaşe împotriva unei noi ”mari coaliţii” guvernamentale sau "Groko" între conservatorii cancelarului şi Partidul Social Democrat (SPD), scrie news.ro.

Citește și: Mare atenție! Cum fentează dezvoltatorii imobiliari legea prin programul Prima Casă

La patru luni după alegerile marcate de o ascensiune a extremei drepte, reinstalarea unei asemenea coaliţii, care a mai guvernat în două rânduri în ultimii 12 ani de regim Merkel, pare pe calea cea bună.

Este însă un scenariu dezastruos în opinia celor care fac probleme. Aceste alianţe au antrenat SPD ”într-un cerc vicios care trebuie rupt”, subliniază el, referindu-se la ”hemoragia” de alegători suferită în aceşti ani de cel mai vechi partid din Germania.

Citește și: S-a aflat! Care este prețul real pe care Hagi l-a plătit pentru fiul său, Fiorentinei

”AGEAMIU”

Încă student, în pofida celor 30 de ani de care se apropie, el îi conduce pe "Jusos", tinerii din SPD, partidul care se pregăteşte să servească alţi patru ani într-un executiv condus de Angela Merkel.

După ce a fost laminat în scrutinul din 24 septembrie, liderii săi au anunţat iniţial că vor să se refacă în opoziţie. Însă eşecul negocierilor, în noiembrie, între conservatori, ecologişti şi liberali i-a obligat să se răzgândească, sub presiunea şefului statului, Frank-Walter Steinmeier, un nume greu în SPD.

Citește și: Dan Negru a spus tot! Unde a făcut luna de miere și cine i-a făcut cadou vacanța de lux

Partidul este de atunci profund divizat cu privire la calea de urmat.

Preşedintele formaţiunii, Martin Schulz, a smuls (56%) unda verde a delegaţilor partidului reuniţi în Congres duminică pentru ca să demareze discuţii detaliate în vederea unei noi "Groko".

Citește și: Achiziție neașteptată: Ce companie va cumpăra gigantul Wizz Air

Iar dacă votul s-a dovedit atât de strâns, Kevin Kühnert şi ai săi nu sunt tocmai străini de acest lucru.

”Acest ageamiu vrea să o răstoarne pe Merkel”, titra recent ziarul popular Bild, publicând o fotografie a berlinezului zâmbind. Îndemnul de a vorbi deschis este omniprezent. El apare la televizor, în cele mai celebre talk-show-uri politice şi dă un interviu după altul.

Un eşec în formarea unui guvern cu SPD ar conduce probabil la alegeri anticipate şi poate la sfârşitul erei Merkel.

Citește și: Ei sunt privilegiații statului: Angajații cărui minister urmează să primească sporuri de 75% din salariu cuvenit

10 EURO ÎMPOTRIVA GROKO

Nimic nu e sigur. Chiar dacă conservatorii şi social-democraţii ajung la un acord asupra unei foi de drum guvernamentale, cei 440.000 de membri SPD vor avea de spus ultimul cuvânt, prin vot.

După o petiţie online #NoGroKo, Jusos, aproximativ 70.000 de membri, au lansat o nouă ofensivă: ”10 euro pentru a opri GroKo”, adică suma de plătit pentru a deveni membru de partid timp de două luni şi a putea vota împotriva noului guvern care se profilează.

Citește și: Soția a dat din casă: Ce pensie are Viorel Lis – Nu îi ajunge nici pentru a-și cumpără toate pastilele

Peste 1.600 de persoane au dat curs apelului la trei zile după congres.

Campania irită în sferele înalte ale partidului. Este ”indecent”, s-a răzvrătit un cadru, Johannes Kahrs. Pentru a stopa avântul, conducerea intenţionează să stabilească o dată limită de adeziune în vederea participării la vot.

Citește și: România pusă la zid: Cum comentează presa internațională avertismentul primit de la Comisia Europeană

”În timp ce toată lumea se aştepta la un vot foarte strâns, campania actuală anti-GroKo va face foarte sigur un vot imprevizibil însă şi mai incert”, afirmă Michael Bröning de la Fundaţia Friedrich Ebert, un grup de reflecţie al SPD.

Dacă liderii partidului insistă asupra responsabilităţii ce-i revine formaţiunii de a da primei economii europene un guvern stabil, mulţi consideră de asemenea că o întoarcere în opoziţie ar fi mai utilă democaţiei în ţară.

Citește și: Demisie de răsunet la Banca Mondială: Ce erori s-au făcut – România, implicată

Alegerile legislative au constituit de asemenea o dezavuare a alianţei principalelor două partide din ţară.

Este vorba totodată, pentru contestatarii din SPD, de evitarea prăbuşirii, ca numeroase partide de stânga europene, şi să nu lase partidul de extremă dreapta AfD, care a ajuns al treilea după alegeri, să conducă opoziţia în Camera inferioară.

Citește și: Scandalul momentului! Ce se va întâmpla cu cei care au depus deja DECLARAȚIA 600 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.