Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan se teme că a fost păcălit de americani și critică vehement SUA: 'Camioane încărcate cu arme au venit din SUA pentru acești teroriști'

rt.com
recep erdogan

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a criticat Statele Unite pentru întârzierea vânzărilor de avioane de luptă F-16 și pentru sprijinul continuu acordat grupării YPG în nordul Siriei, promițând că va aduce aceste probleme în atenția președintelui american Joe Biden atunci când se vor întâlni la Madrid, în marja summitului NATO, informează Hurriyet Dailynews.

O delegație turcă numeroasă sub conducerea lui Erdoğan a mers în Spania pentru a participa la summitul liderilor NATO care va avea loc pe 29 și 30 iunie. În cadrul unei conferințe de presă înainte de plecare, Erdoğan a declarat că a avut un schimb de replici telefonice cu Biden pe tema agendei summitului NATO.

Potrivit unei declarații a președinției turce, cei doi lideri au discutat chestiuni bilaterale și unele chestiuni regionale. Casa Albă, în comunicatul său, a informat că Biden așteaptă cu nerăbdare "să îl vadă pe președintele Erdoğan la summitul NATO de la Madrid, unde liderii vor discuta despre consecințele invaziei Rusiei în Ucraina pentru securitatea transatlantică și despre alte amenințări la adresa Alianței, cum ar fi terorismul, și vor lua decizii istorice pentru a consolida apărarea și securitatea colectivă a Alianței".

Vezi și: Lovitură pentru Rusia: Turcia acceptă Suedia și Finlanda în NATO

Mai multe informații despre summit și despre conversația sa cu Biden cu privire la legăturile turco-americane au venit de la Erdoğan în timpul conferinței de presă. Amintind că una dintre cele mai importante chestiuni discutate între Ankara și Washington este solicitarea primei de a achiziționa 40 de avioane de război F-16 noi și 80 de kituri de modernizare pentru flotele sale, Erdoğan a declarat: "Cele mai multe discuții ale noastre cu SUA sunt despre F-16. Dar procesul este întârziat".

Vezi și: Nebunie totală în Orientul apropiat: trupele dictatorului Bashar al-Assad luptă alături de americani și aliații lor kurzi împotriva trupelor turce

Erdoğan a declarat că o întâlnire cu Biden ar putea avea loc la Madrid, unde va ridica toate aceste probleme, inclusiv sprijinul militar american acordat YPG în nordul Siriei. "Ce a făcut NATO după ce toate aceste arme au fost livrate acestor teroriști? Camioane încărcate cu arme au venit din SUA. Voi ridica încă o dată această problemă în cadrul întâlnirii noastre [cu Biden]: Suntem două țări care stăm umăr la umăr în NATO, de ce aceste arme sunt date teroriștilor?" a subliniat Erdoğan.

Vezi și: Erdogan intră puternic cu armata în Siria: soldații 'sultanului' vizează 30 de km adâncime de granița Turciei

Între timp, "ne așteptăm ca mâine, la un moment dat, președintele Erdoğan și președintele Biden să aibă ocazia să discute", a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan la bordul Air Force One.

Vezi și: Siria: Americanii se tem de un posibil conflict militar direct cu armata Turciei

Erdoğan a repetat, de asemenea, că SUA au stabilit nouă baze militare în Grecia. "Când vă întrebăm despre ele, spuneți: 'Sunt împotriva Rusiei'. Ce acțiuni ați arătat împotriva Rusiei de acolo? Ei bine, ce spuneți despre aceste arme [livrate către YPG]? Împotriva cui sunt ele folosite?", a întrebat el.

Vezi și: Erdogan dă cu flit americanilor: Turcia nu va aştepta 'permisiunea' SUA pentru o nouă ofensivă în Siria

Statele Unite au încheiat un parteneriat cu YPG în lupta împotriva Statului Islamic din 2015. Turcia consideră că YPG este o ramură a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizație considerată teroristă de Turcia și mai multe țări Occidentale) în Siria și, prin urmare, o organizație teroristă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.