Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nebunie totală în Orientul apropiat: trupele dictatorului Bashar al-Assad luptă alături de americani și aliații lor kurzi împotriva trupelor turce

YPG kurzi

Ceea ce părea imposibil acum câțiva ani se întâmplă acum! Americanii sunt umăr la umăr cu trupele sângerosului dictator Bashar al-Assad.

Forțele Democrate Siriene (FDS), susținute de SUA, se vor coordona cu trupele guvernamentale siriene pentru a respinge orice invazie turcă în nordul țării, a declarat duminică comandantul FDS pentru Reuters, precizând că Damascul ar trebui să își folosească sistemele de apărare aeriană împotriva avioanelor turcești.

Ankara a promis o nouă ofensivă asupra unor porțiuni din nordul Siriei controlate de FDS, o alianță condusă de kurzi și condusă de Unitățile de protecție a poporului kurd (YPG).

Noile amenințări au evidențiat rețeaua complexă de legături din nordul Siriei. În timp ce Turcia consideră YPG o organizație teroristă, forțele kurde siriene sunt susținute de Washington și s-au coordonat, de asemenea, cu guvernul sirian și cu aliatul său Rusia.

Șeful FDS, Mazloum Abdi, a declarat duminică că forțele sale sunt "deschise" să colaboreze cu trupele siriene pentru a lupta împotriva Turciei, dar a precizat că nu este nevoie să trimită forțe suplimentare.

Vezi și: Erdogan intră puternic cu armata în Siria: soldații 'sultanului' vizează 30 de km adâncime de granița Turciei

"Lucrul esențial pe care armata siriană l-ar putea face pentru a apăra teritoriul sirian ar fi utilizarea sistemelor de apărare aeriană împotriva avioanelor turcești", a declarat el într-un interviu telefonic dintr-un loc nedeclarat din nordul Siriei.

Siria vede Turcia ca pe o forță de ocupație în nordul său, iar ministerul de externe de la Damasc a declarat luna trecută că va considera orice noi incursiuni turcești drept "crime de război și crime împotriva umanității".

Turcia a sprijinit grupurile rebele în confruntările împotriva forțelor președintelui sirian Bashar al-Assad și a FDS. Aceasta a folosit avioane de război și, din ce în ce mai mult, drone pentru a viza teritoriul deținut de FDS, unde autoritățile kurde siriene au înființat un sistem de guvernare separat de Damasc.

Abdi a declarat că o mai mare coordonare militară cu Damascul nu ar amenința această guvernare semiautonomă. "Prioritatea noastră este apărarea teritoriului sirian și nimeni nu ar trebui să se gândească să profite de această situație pentru a obține câștiguri pe teren", a spus el.

Vezi și: Siria: Americanii se tem de un posibil conflict militar direct cu armata Turciei

Președintele turc Tayyip Erdogan a promis să captureze orașele Tal Rifaat și Manbij, aflate sub controlul FDS, în nordul provinciei siriene Alep, cea mai mare parte a teritoriului fiind de altfel deținută de trupele guvernamentale siriene.

Incursiunile susținute de Turcia în anii precedenți au alungat FDS din enclava Afrin din nord-vest și dintr-o serie de orașe de frontieră mai la est.

Abdi a declarat că o nouă ofensivă ar deplasa aproximativ un milion de persoane și ar duce la zone de luptă "mai largi", dar nu a vrut să spună dacă FDS va răspunde cu atacuri chiar pe teritoriul turc.

El a avertizat că aceasta ar putea duce, de asemenea, la o reapariție a Statului Islamic, pe care FDS l-a alungat de pe porțiuni de teritoriu în nordul și estul Siriei cu sprijinul aerian al SUA.

Vezi și: Erdogan dă cu flit americanilor: Turcia nu va aştepta 'permisiunea' SUA pentru o nouă ofensivă în Siria

Luptătorii FDS păzesc taberele și închisorile în care sunt deținuți luptătorii Statului Islamic și familiile afiliate la SI, iar redistribuirea acestor gărzi pentru a lupta împotriva Turciei ar putea lăsa lacune în materie de securitate.

"Nu putem lupta pe două fronturi", a declarat Abdi.

El a declarat că speră că o viitoare întâlnire între miniștrii de externe ai Rusiei și Turciei ar putea duce la o dezescaladare, dar a spus că orice acord negociat trebuie să includă oprirea atacurilor cu drone turcești în nordul Siriei. "Aceasta ar fi una dintre cererile noastre esențiale", a spus el.

Președintele turc Recep Erdogan a anunțat desfășurarea unei noi operațiuni militare în nordul Siriei. "Începe o nouă fază a formării (în Siria) a "zonei de securitate" la 30 km adâncime de granița cu Turcia. Îi eliminăm pe Tal Rifat și Manbij de teroriști", a declarat Erdogan, citat de Agenția de știri Anadolu. Potrivit acestuia, atunci alte zone de frontieră cu Turcia vor fi curățate de militanți.

Anterior, Erdogan a anunțat planurile forțelor armate turce de a lansa operațiuni antiteroriste la frontierele țării. Potrivit presei, operațiunile au fost planificate să se desfășoare în patru regiuni din Siria.

Washingtonul s-a opus deja operațiunilor militare ale Turciei în nordul Siriei, deoarece acestea pot destabiliza și mai mult situația din regiune și pot submina eforturile de combatere a ISIS. Ambasadorul SUA la Onu, Linda Thomas-Greenfield, a subliniat că Statele Unite înțeleg interesele legitime de securitate ale Turciei și solicită abordarea preocupărilor prin dialog și diplomație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.