Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Erdogan bagă pumnul în gură presei: 'Nu vă puteţi oferi luxul de a-l insulta pe preşedinte'. Proverbul care l-a înfuriat teribil

Twitter
erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat miercuri seară că o va "pedepsi" pe jurnalista de televiziune acuzată că l-a insultat şi care a fost plasată de atunci în detenţie preventivă, relatează AFP, conform AGERPRES.

"Acest delict nu va rămâne nepedepsit", a declarat şeful statului într-un interviu pentru postul de televiziune privat NTV.

În opinia lui Erdogan, jurnalista Sedef Kabas a acţionat "prin provocare".

"Este de datoria noastră să protejăm respectarea funcţiei mele, preşedinţia. Nu are nimic de-a face cu libertatea de exprimare", a spus Erdogan.

"Poate exista critică, dar ea trebuie să se facă într-un limbaj corespunzător", a adăugat el, denunţând sugestia partidului de opoziţie CHP de a fi eliminat delictul de insultă la adresa preşedintelui.

"Nu vă puteţi oferi luxul de a-l insulta pe preşedinte", a mai afirmat el.

Sedef Kabas a fost reţinută la domiciliul său din Istanbul în noaptea de vineri spre sâmbătă, la câteva ore după apariţia sa la postul de televiziune Tele1, pentru afirmaţii considerate ofensatoare la adresa preşedintelui, reluate apoi pe contul său de Twitter, urmărit de 900.000 de abonaţi.

Ea a citat un proverb cunoscut conform căruia "capul încoronat devine mai înţelept. Dar vedem că acest lucru nu este adevărat. Boul nu devine rege intrând în palat, dar palatul devine staul''.

Jurnalista, extrem de cunoscută în Turcia, a fost oficial arestată după prezentarea la tribunal şi plasată în detenţie prevenită la închisoarea Bakirkoy din Istanbul.

Delictul de "insultă la adresa preşedintelui" este pasibil de o pedeapsă cuprinsă între un an şi patru ani de închisoare în Turcia.

Conform Sindicatului Jurnaliştilor din Turcia (TGS), "arestarea lui Sedef Kabas pentru 'insultă la adresa preşedintelui' este o gravă încălcare a libertăţii de expresie".

ONG-urile denunţă cu regularitate încălcările libertăţii presei în Turcia, în special de la tentativa de puci din 2016, urmată de arestarea a zeci de jurnalişti şi de închiderea mai multor media considerate ostile.

Turcia se află pe poziţia 153 din 180 în clasamentul pe 2021 privind libertatea presei realizat de Reporteri fără Frontiere (RSF).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.