Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Erdogan forțează mâna suedezilor: 'Grupurile teroriste nu ar trebui să blocheze aderarea Suediei la NATO!'

alephnews.ro
Recep Erdogan

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a spus premierului suedez, Ulf Kristersson, în cadrul unei convorbiri telefonice care a avut loc miercuri, că el consideră că există interese comune în împiedicarea organizaţiilor teroriste din a opri Suedia să adere la NATO şi să tensioneze relaţiile bilaterale, informează Rador.

Suedia şi Finlanda au depus cereri de aderare la NATO în luna mai, ca reacţie faţă de invazia rusă în Ucraina, dar au întâmpinat obiecţii din partea Turciei.

Ankara le acuză pe acestea că adăpostest persoane pe care Turcia le consideră terorişti, respectiv, militanţi kurzi şi cei acuzaţi de implicarea în tentativa de lovitură de stat din 2016.

Turcia a blocat iniţial începutul acestui proces, invocând presupusul sprijin al Suediei şi Finlandei pentru "organizaţii teroriste".

Ankara a acuzat adesea atât Suedia, cât şi Finlanda că-i susţin pe militanţii kurzi, precum şi persoane afiliate clericului Fethullah Gülen care locuieşte în SUA, ambele grupuri clasificate de Turcia drept teroriste.

Helsinki şi Stockholm au respins aceste acuzaţii şi, la sfârşitul lui iunie, cele trei ţări au semnat un memorandum de înţelegere pentru a aborda această problemă.

Pentru ca Suedia şi Finlanda să devină ţări membre NATO, cererile lor de aderare trebuie să fie ratificate de cele 30 de state membre. Până în prezent, 28 de ţări au făcut acest lucru, singurele care nu au ratificat aderarea fiind Turcia şi Ungaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.