Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Erdogan vrea încercuirea totală a oraşului sirian Afrin miercuri seara şi nu la căderea lui

sputnik
Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat speranţa ca bastionul kurd din Afrin să fie ”total încercuit” până miercuri seara, a anunţat o sursă prezidenţială, clarificând declaraţii ale şefului statului cu privire la căderea acestui oraş, relatează AFP. Erdogan, care a declarat miercuri ”sper, cu voia lui Allah, ca Afrin să cadă cu totul în această (miercuri) seara”, a vrut să-şi exprime speranţa ca ”încercuirea (Afrin) să se încheie total până în această (miercuri) seara”, a declarat sursa prezidenţială într-un mesaj trimis presei.

”Se pare că preşedintele (...) Erdogan visează cu ochii deschişi vorbind despre o cădere a Afrin în această (miercuri) seara”, a reacţionat imediat Redur Khalil, un purtător de cuvânt al YPG, după prima declaraţie a şefului statului turc. Turcia a lansat pe 20 ianuarie, împreună cu rebeli sirieni o vastă ofensivă în enclava kurdă Afrin, în nord-estul Siriei, cu scopul de a disloca Unităţile pentru Protecţia Poporului (YPG), considerate de Ankara drept o grupare ”teroristă”, dar care este aliata Statelor Unite în lupta antijihadistă.

Armata turcă a anunţat deja, marţi, că a încercuit oraşul Afrin. Însă un purtător de cuvânt al YPG, Birusk Hasakeh, prezent în Afrin, a negat că oraşul a fost asediat în întregime şi a declarat că ultimul acces care permite ieşirea era ţinta unor bombardamente violente. Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat miercuri că luptători proregim au fost ucişi în atacuri aeriene turce vizând un baraj de control care se află pe unicul drum care leagă Afrin de teritoriul adiacent aflat sub controlul regimului lui Bashar al-Assad.

”Drumurile utilizate la est de către terorişti pentru a intra şi ieşi din regiune vor fi închise astăzi (miercuri) sau mâine, dacă vrea Allah”, a adăugat Erdogan. Preşedintele turc a reiterat că, după Afrin, Turcia va ”curăţa” celelalte oraşe aflate sub controlul YPG, în nordul Siriei, inclusiv Minbej, unde se află şi militari americani.

El a evocat, de asemenea, o posibilă incursiune în nordul Irakului, unde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care poartă o insurecţie armată în Turcia din 1984, dispune de baze în spatele frontului.

”Vom căuta cu orice ocazie cuiburi de terorişti în nordul Irakului”, a declarat Erdogan. ”În curând vom lovi teroriştii care sunt acolo mult mai puternic”, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.