Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Erdogan vrea să scrie ISTORIE în Turcia: schimbă Constituția, scrisă în 1980, până la finalul anului

Twitter
erdogan

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și-a reiterat hotărârea de a crea o nouă constituție, una considerată civilă. Președintele a declarat că Partidul de Justiție și Dezvoltare (Partidul AK) aflat la guvernare va finaliza lucrările la o nouă constituție înainte de încheierea anului legislativ, subliniind determinarea partidului de a înlocui cea existentă cu o versiune mai democratică, informează Dailysabah.com.

„Dacă vom putea concilia cu propunerile de constituție ale altor partide, putem finaliza lucrările pentru prima constituție a Turciei, elaborată de civil, până la sfârșitul anului”, a declarat Erdoğan la prima întâlnire a grupului parlamentar. Mulțumind colegilor parlamentari pentru munca depusă în acest proiect, președintele a spus că are deplină credință că Parlamentul va crea noua constituție. El a menționat că, dacă nu reușesc să se împace, atunci partidul AK va veni cu propriile sale reglementări bazate pe experiența și expertiza partidului până la alegerile din 2023.

Președintele a criticat, de asemenea, principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), pentru că s-a angajat să schimbe primele patru articole ale Constituției și că a cooperat în secret cu Partidul Democrat al Popoarelor (HDP) pro-PKK (n. r.: Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Primele patru articole din Constituția Turciei sunt irevocabile și nu pot fi sugerate modificări aduse acestora. "Istoria îi va trage cu siguranță la răspundere pe cei care au pus cel mai vechi partid al republicii, care este CHP, sub comanda marionetei unei organizații teroriste, care este HDP", a spus el.

Primele trei articole din Constituția Turciei spun că țara este o republică democratică, laică și socială guvernată de statul de drept, cu limba turcă ca limbă oficială, iar Ankara este capitala. Al patrulea articol garantează că primele trei sunt irevocabile și neschimbabile. „Este propunerea de a schimba primele patru articole din ideea Constituției CHP sau opinia personală a lui Kemal Kılıçdaroğlu?”, a spus Erdoğan, adăugând că există o problemă serioasă dacă principalul partid de opoziție o îmbrățișează. El a susținut că ideea este concepută pentru a liniști HDP și că, dacă partidul o îmbrățișează, înseamnă că a intrat sub tutela HDP.

Președintele Partidului Mișcării Naționaliste (MHP), Devlet Bahçeli, a anunțat că a finalizat propunerea de „nouă constituție” în luna mai și a transmis-o lui Erdoğan. Apoi, Erdoğan a numit un comitet sub președinție pentru a lucra la noua constituție.

Erdoğan a declarat că sunt „hotărâți să prezinte noile propuneri constituționale la discreția națiunii” în primele luni ale anului viitor. Se spune că Partidul AK aproape a finalizat noua sa propunere de constituție și o va înainta spre revizuirea MHP înainte de noul an.

Actuala Constituție turcă a fost făcută după o lovitură de stat militară din 1980 și Erdoğan a făcut presiuni pentru ca o nouă constituție să fie redactată sub conducerea civilă.

A fost planificată o întâlnire cu opoziția pentru a obține sprijin pentru noul pachet constituțional, care va fi lansat pentru discuții publice în primele luni ale anului 2022.

Turcia are nevoie de o nouă constituție, iar Parlamentul are capacitatea de a o crea, a spus președintele Parlamentului, Mustafa Șentop, săptămâna trecută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.