Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan a câștigat un nou mandat prezidențial: Scorul neobișnuit pentru primul tur

BILD
Recep Tayyip Erdogan

UPDATE

Recep Tayyip Erdogan a afirmat, duminică seară, după ce a fost reales preşedinte, că Turcia a dat întregii lumi o lecţie de democraţie, printr-o participare masivă la vot.

“Faptul că alegerile s-au încheiat cu o participare record reprezintă un mesaj foarte important pentru lume. Un mesaj clar. Printr-o rată de participare la vot de aproape 90 la sută, Turcia a dat o lecţie de democraţie întregii lumi. În contextul în care ţări cu participare la vor de 30, 40, 45, 50 la sută se caracterizează ca fiind democratice, Turcia a arătat o lecţie de democraţue. Îi invit pe cei care se uită strâmb la ţara noastră să privească aceste rezultate cu mare atenţie”, a spus Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan a anunţat, duminică seară, că câştigat alegerile prezidenţiale din Turcia, el obţinând peste 50 la sută din totalul voturilor exprimate.

Recep Tayyip Erdogan a anunţat, duminică seară, că câştigat alegerile prezidenţiale din Turcia, el obţinând peste 50 la sută din totalul voturilor exprimate.

Erdogan a rostit un discurs înainte de finalizarea numărării voturilor, prin care le-a mulţumit tuturor celor care l-au votat.

Potrivit agenţiei Anadolu, după numărarea a 97 la sută din voturi, Erdogan a obţinut 52,61 la sută.

Principalul său rival, Muharrem Ince, candidatul principalului partid de opoziţie, a fost votat de 30,76 din turcii care şi-au exprimat opţiunile.

Selahattin Demirtaş, avocat al drepturilor omului, prokurd, a obţinut 8,13 la sută din voturi, iar Meral Akşener, fost ministru de Interne, 7,41 la sută.

Ultimii doi candidaţi, politicianul de extremă-stânga Dogu Perincek şi islamistul Temel Karamollaoglu au primit 0,2, respectiv 0.89 la sută din totalul voturilor exprimate.

Conform acestor rezultate, Erdogan, fost primar al Istanbulului, care a preluat frâiele ţării în 2003, când a devenit premier, şi în 2014 a fost ales pentru prima oară preşedinte, a fost reales pentru încă un mandat, pe cinci ani.

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, care au avut loc tot duminică în Turcia, agenţia Anadolu notează, după numărarea a aproape 97 la sută din voturi, că “Alianţa Poporului”, formată din AKP-ul lui Erdogan şi Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP), a obţinut 53,63 la sută.

”Alianţa Naţiunii”, din care fac parte Partidul Republican al Poporului (CHP, laic), proaspătul Partid Bun (IYI, naţionalist, liberal, conservator, laic) şi micul Partid al Fericirii (SP, islamist), a obţinut 34,16 la sută, iar Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd) a fost votat de 11,3 la sută din alegătorii care şi-au exprimat opţiunile.

Turcia rămâne sub starea de urgenţă impusă după lovitura de stat eşuată din iulie 2016.

Aceste alegeri au fost iniţial programate pentru noiembrie 2019, însă au fost mutat un an şi jumătate mai înainte de către Erdogan.

Știrea inițială

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a câştigat din primul tur scrutinul prezidenţial, conform rezultatelor anunţate de presa de stat turcă, dar principalul adversar, Muharrem Ince, denunţă nereguli electorale.

Recep Tayyip Erdogan, susţinut de Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, dreapta/conservator), a obţinut 52,6% din voturi, arată rezultatele anunţate după numărarea a 96% din buletinele de vot, scrie mediafax.ro.

Citește și: Acuze grave la adresa lui Mălin Bot! „Sandy” Matei lansează bomba! Ce armată ar fi creat jurnalistul

Principalul adversar al lui Recep Erdogan, Muharrem Ince, unul dintre liderii Partidului Popular Republican (CHP, centru-stânga), a obţinut 30,7%.

Selahattin Demirtas a obţinut 8,04%, iar Meral Aksener 7,43%.

Recep Erdogan şi-a proclamat victoria, afirmând că rezultatul este expresia puterii democraţiei turce.

Citește și: Aceasta este cea mai mare ofertă pe care a primit-o Rareș Bogdan pentru o emisiune! Ce i s-a mai asigurat în afară de bani

În schimb, Muharrem Ince a denunţat nereguli electorale, semnalând că nu au fost numărate toate buletinele de vot. El le-a cerut observatorilor trimişi de partidul său să nu părăsească secţiile de votare.

Alianţa Populară - alcătuită din formaţiunea lui Recep Erdogan, Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, dreapta/conservator), şi Mişcarea Naţionalistă (MHP, dreapta) - se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar, cu 53,7% din voturi. Pe locul al doilea se poziţionează coaliţia formată de Partidul Popular Republican (CHP, centru-stânga) cu formaţiunile IYI, SP şi Partidul Democrat, obţinând 34%, anunţă agenţia de presă Anadolu.

Citește și: Bun venit în topul milionarilor din tenis! Cine este sportiva din România care a dat lovitura în acest an

Prezenţa la urne a fost de 87%.

Peste 56 de milioane de cetăţeni turci au fost chemaţi duminică la urne în scrutinul prezidenţial şi parlamentar anticipat din Turcia, organizat în contextul în care preşedintele Recep Tayyip Erdogan vrea consolidarea puterii, după modificarea Constituţiei. Recep Tayyip Erdogan va implementa noul sistem constituţional prezidenţial, eliminând postul de prim-ministru şi centralizând puterea prin funcţia de preşedinte.

Citește și: Anul acesta le primesc toţi angajaţii de la stat! Ce nu ştiai despre aceste vouchere .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.