Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan anunță un tsunami de refugiați afgani care vor veni în Europa: 'Un nou val migratoriu este inevitabil. Turcia nu poate suporta altă povară'

Erdogan

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă, în cadrul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, că ţara sa nu va putea suporta ''o povară migratorie suplimentară'' din Afganistan în urma preluării puterii de către talibani în această ţară, relatează AFP.

''Un nou val migratoriu este inevitabil dacă nu se iau măsurile necesare în Afganistan şi Iran. Turcia, care a primit deja cinci milioane de refugiaţi, nu poate suporta o povară migratorie suplimentară'', a declarat Recep Tayyip Erdogan, potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce, scrie agerpres.ro.

Erdogan a criticat, de asemenea, Uniunea Europeană pentru că este ''evazivă'' cu privire la cererea Turciei de a revizui un acord semnat în 2016 între Ankara şi Bruxelles pentru a opri afluxul de migranţi.

Semnat după ''criza migratorie'' din 2015, acest acord prevede trimiterea ''migranţilor ilegali'' din insulele greceşti în Turcia şi asistenţă financiară acordată Turciei pentru primirea refugiaţilor.

Dar Ankara reproşează în mod constant UE că nu respectă pe deplin acest acord, în special în ceea ce priveşte accelerarea procesului de aderare a Turciei la UE şi libera circulaţie a cetăţenilor turci.

''Abordarea evazivă a UE pentru a răspunde aşteptării justificate a Turciei de a actualiza acordul din 18 martie are un impact negativ asupra cooperării potenţiale în domeniul migraţiei'', a spus şeful statului turc.

Erdogan a apreciat de asemenea că ar fi ''nerealist'' ca UE să aibă aşteptări suplimentare din partea Turciei cu privire la primirea migranţilor atât timp cât acordul Turcia-UE nu este pus în aplicare pe deplin.

La rândul său, cancelarul Angela Merkel a declarat că evacuarea celor care au nevoie de protecţie din Afganistan rămâne ''principala prioritate''.

Cei doi lideri au fost de acord cu ''o strânsă cooperare pentru a sprijini activitatea organizaţiilor internaţionale, în special a agenţiilor ONU de ajutor pentru refugiaţi, în Afganistan şi ţările vecine'', a adăugat o purtătoare de cuvânt a cancelarului german.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.