Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriză în Turcia: Recep Tayyip Erdogan va înfrunta un 'alevit' în alegerile prezidenţiale

dha.com.tr
erdogan-alegeri-turcia-kemal-kilicdaroglu

Candidatul alianţei opoziţiei turce în alegerile prezidenţiale, Kemal Kilicdaroglu, a evocat pentru prima dată public apartenenţa sa la minoritatea alevită, spulberând un tabu major în Turcia, informează joi AFP, conform Agerpres.

"Cred că este timpul să evoc cu voi un subiect foarte special, foarte sensibil (...) Eu sunt alevit, eu sunt un musulman sincer", a afirmat el într-o înregistrare video difuzată miercuri seara pe Twitter.

Aleviţii, ale căror rituri şi reguli diferă de cele ale islamului tradiţional, au fost în trecut în Turcia victime ale discriminărilor şi masacrelor şi sunt în continuare consideraţi eretici de unii suniţi riguroşi.

Unii conservatori suniţi refuză chiar să mănânce o mâncare gătită de un alevit, considerându-l "impur".

Kalicdaroglu, care ar putea deveni primul preşedinte turc alevit, promite că dacă va fi ales în luna mai va pune capăt discriminărilor şi "disputelor confesionale care au făcut să sufere" Turcia, ţară majoritar musulmană, dar constituţional laică.

Înainte de a-şi înainta candidatura, observatori afirmau că Kilicdaroglu, născut în regiunea istoric rebelă Dersim (redenumită Tunceli, în est), majoritar kurdă şi alevită, va avea probleme în a convinge alegătorii suniţi conservatori.

Reacții fulger

Numeroşi opozanţi ai preşedintelui Erdogan, inclusiv printre conservatori, au salutat mesajul lui Kilicdaroglu.

"Este posibil să trăieşti pe aceste meleaguri fără discriminări, în egalitate, fraternitate şi pace", a reacţionat Selahattin Demirtas, fost co-preşedinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), pro-kurd, aflat din 2016 în detenţie.

"Putem pune capăt împreună acestei ordini strâmbe, alegând etica, dreptatea şi sinceritatea în locul polarizării şi politicii identitare", a scris pe Twitter partidul Bunăstare (Refah, islamist), înfiinţat de Necmettin Erbakan, mentorul preşedintelui Erdogan, dar care a trecut în alianţa opoziţiei.

Ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu, l-a acuzat însă pe candidatul opoziţiei că încearcă să se "victimizeze". "Nu noi spunem că un alevit nu poate fi ales (...). Aceasta nu este o problemă pentru noi. Noi am depăşit toate acestea", a afirmat el.

Poziția lui Erdogan

Erdogan a vizat în trecut minoritatea alevită, reproşându-le membrilor săi că sunt "dominanţi" printre judecătorii din Turcia şi că inventează "o nouă religie".

În timpul actualei campanii, şeful statului turc nu l-a atacat deschis pe opozantul său, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP) cu privire la identitatea lui religioasă.

Însă la începutul lui aprilie el a făcut aluzie la aceasta, după ce Kilicdaroglu a păşit din greşeală pe un covor de rugăciune fără să se fi descălţat.

"Cei care nu cunosc direcţia rugăciunii merg încălţaţi pe covorul de rugăciune. Le veţi arăta direcţia bună pe 14 mai", a declarat Erdogan în timpul unui miting la Istanbul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.