Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RECHIZITORIU - Unde a ajuns mita primită de Bogdan Olteanu de la Vântu

adevarul.ro
bogdan olteanu sorin ovidiu vintu

Cursul termenului de prescripţie în dosarul lui Bogdan Olteanu a fost întrerupt prin îndeplinirea unor acte de procedură în cauză, potrivit rechizitoriului prin care procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru trafic de influenţă.

Citește și: Decizie de ULTIMĂ ORĂ de la ÎCCJ în cazul lui Bogdan Olteanu / UPDATE

Procurorii fac trimitere, în argumentarea acestei susţineri, la analiza realizată de judecătorii de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe 11 august 2016. 

"Astfel, Înalta Curte a reţinut că infracţiunea imputată inculpatului Bogdan Olteanu este sancţionată în actuala reglementare cu pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani, aplicându-se termenul general de prescripţie (...), respectiv 8 ani, acesta începând să curgă (...) de la data săvârşirii infracţiunii. Deşi infracţiunea s-a consumat în momentul realizării primei activităţi infracţionale, în modalitatea alternativă a pretinderii folosului injust, respectiv în luna iulie 2008, epuizându-se în luna noiembrie 2008, la momentul realizării celei de a doua activităţi infracţionale, în modalitatea alternativă a primirii, prescripţia răspunderii penale încă nu a intervenit, întrucât cursul termenului de prescripţie a fost întrerupt prin îndeplinirea unor acte de procedură în cauză, fiind incidente dispoziţiile art. 155 Cod penal", se menţionează în rechizitoriu. 

Procurorii mai arată că, potrivit dispoziţiilor art.155 Cod penal, cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză, chiar şi fără ca respectivele acte să fie comunicate învinuitului sau inculpatului, adică să fie începută urmărirea penală, aşa cum se prevedea în legislaţia anterioară. 

"În noua reglementare, legiuitorul a inclus în sfera actelor care întrerup cursul prescripţiei şi acte de procedură precum citarea ori audierea unui martor, dispunerea unei comisii rogatorii, emiterea unui mandat de aducere, etc. Totodată, se constată că, potrivit dispoziţiilor art. 155 alin. 2 Cod penal, după fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie. Ca atare, având în vedere că în cauză, prin ordonanţa din data de 22.01.2016, s-a dispus de către procuror disjungerea cauzei (...) şi formarea unui nou dosar (...), iar ulterior, în luna iulie 2016, a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi s-a luat măsura reţinerii, nu se poate pune problema stingerii acţiunii penale prin prescripţie ", se precizează în rechizitoriu. 

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Bogdan Olteanu, la data faptei preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Totodată, procurorii au solicitat înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar. 

DNA preciza, într-un comunicat transmis AGERPRES, că în perioada iulie - noiembrie 2008, Olteanu a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă prim-ministrul de la acea dată, astfel încât o anumită persoană să fie numită pe postul de guvernator al Deltei Dunării. 

"Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de inculpatul Olteanu, persoana respectivă a fost numită la 18 septembrie 2008 în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Astfel, la 31 iulie 2008, a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu şi omul de afaceri într-o localitate situată în Delta Dunării, prilej cu care inculpatul i-a cerut omului de afaceri suma de 1 milion de euro în schimbul influenţei pe care urma să o exercite asupra prim-ministrului în vederea numirii unei persoane agreate de omul de afaceri pe postul de guvernator al Deltei Dunării; în acelaşi sens, inculpatul a acceptat şi promisiunea omului de afaceri de a-i oferi sprijin electoral constând în prestarea servicii electorale în campanie", potrivit procurorilor. 

Ulterior, activitatea infracţională a continuat cu remiterea, conform DNA, către Bogdan Olteanu, a sumei de un milion de euro, prin intermediar, într-o zi din intervalul 31 octombrie - 7 noiembrie 2008, la sediul unui partid politic. 

Anchetatorii au reţinut că, în perioada august - noiembrie 2008, s-au prestat efectiv şi serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului şi la alocarea mandatelor de parlamentar). 

"Având în vedere necesitatea de a evita ascunderea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor deţinute de inculpat pentru a servi la confiscarea prin echivalent a sumei de un milion de euro, precum şi dispoziţiile art. 20 din Legea 78/2000, care prevăd că în situaţia infracţiunilor de corupţie luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului pe bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatului", explica DNA. 

Sursa citată menţiona că s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de alte fapte şi alte persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.