Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RECHIZITORIUL DNA în cazul cu peste 220 de milioane de euro despăgubiri / DOCUMENT

Antonina Radu şi George Matei, ofiţerii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, care ar fi trebuit să sancţioneze neregulile constatate în clubul Colectiv, nu au înţeles importanţa prevenirii unor situaţii de urgenţă, potrivit rechizitoriului prin care cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.

CITEȘTE TOT RECHIZITORIUL AICI

"Cei doi inculpaţi au ignorat cu desăvârşire menirea lor de reprezentanţi ai autorităţii statului şi prin neîndeplinirea cu bună ştiinţă a îndatoririlor, dar şi prin îndeplinirea unor activităţi contrare acestor îndatoriri. Acţionând cu nepăsare şi indiferenţă, au creat o stare de pericol permanentă asupra persoanelor fizice care au frecventat clubul Colectiv din Bucureşti, având drept urmare pierderea de vieţi omeneşti şi vătămări grave ale integrităţii şi sănătăţii multor persoane, implicând costuri uriaşe din partea persoanelor şi a statului, totul şi pentru că cei doi inculpaţi ofiţeri nu au înţeles rolul important al prevenirii unor situaţii de urgenţă, dezastruoase, prevăzute şi reglementate expres în actele normative", se arată în rechizitoriu.

Citește și: S-a pozat GOALĂ în stația de autobuz! Și, asta NU e TOT: Alte două fete au mers goale pe stradă / VIDEO

Procurorii au apreciat că funcţiile deţinute de inculpaţi - inspectori de prevenire în cadrul ISU Bucureşti-Ilfov - implicau în primul rând respectarea şi aplicarea legii, susţinerea interesului public şi punerea în prim plan a siguranţei cetăţenilor.

"Inculpaţii au acţionat însă total opus acestor obligaţii şi prin acţiunile lor nu au făcut nimic altceva decât să asigure posibilitatea obţinerii de către SC Colectiv Club SRL Bucureşti a unui profit comercial, reţinut în cauză ca fiind un folos necuvenit, prin desfăşurarea unor activităţi în afara cadrului legal, şi să creeze premisele unei stări de pericol ale cărei consecinţe s-au dovedit dezastruoase şi au zguduit întreaga comunitate internă şi internaţională", se precizează în rechizitoriu.

Citește și: Nuntașii au început să DEZBRACE mireasa, sub ochii mirelui / VIDEO 18+

Conform aceleiaşi surse, modul în care au acţionat inculpaţii a fost de natură să creeze un sentiment general de insecuritate socială. Consecinţa a fost o alterare a încrederii în posibilitatea pompierilor de a oferi cetăţenilor garanţia că pot trăi în siguranţă şi că au libertatea de a alege locurile pe care vor să le frecventeze, fără teama că vieţile le sunt puse în primejdie.

"Prin funcţiile deţinute de inculpaţi (...) şi ţinând seama şi de calitatea de militari în activitate (...) în cadrul unei instituţii a statului care se bucură de mare încredere în rândul cetăţenilor şi cu atribuţii exprese în apărarea vieţii şi a bunurilor, aceştia erau învestiţi cu exerciţiul autorităţii publice în domeniul situaţiilor de urgenţă şi trebuiau să-şi îndeplinească în mod exemplar atribuţiile de serviciu ce le-au fost stabilite (...), astfel încât fiecare cetăţean să aibă convingerea că îi sunt ocrotite în permanenţă drepturile şi interesele", se menţionează în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Citește și: Magie? O femeie a fost DEZBRĂCATĂ, pe scenă, de un iluzionist / VIDEO

Procurorii militari din DNA au dispus trimiterea în judecată, în dosarul Colectiv, a Antoninei Radu şi a lui George Petrică Matei, la data faptelor ofiţeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul ISU Bucureşti-Ilfov.

Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Citește și: Lucruri inedite și mai puțin știute despre Planeta Pământ – partea a II-a

Rechizitoriul în acest dosar a fost refăcut în urma unei decizii luate de Curtea Militară de Apel în luna februarie a acestui an.

Potrivit DNA, până în prezent, în cauză s-au constituit părţi civile 248 de persoane care au formulat pretenţii civile ce se ridică la sume de aproape 212,5 milioane euro şi peste 51,2 milioane lei.

Citește și: Ar putea FI INTERZIS să-ţi PUI CENTRALĂ TERMICĂ de APARTAMENT!

DNA precizează că, în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, cei doi ofiţeri ISU, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat că acel club din Bucureşti (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcţionat ca persoană juridică SC Music Hall SRL Bucureşti, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL Bucureşti) desfăşura activităţi specifice fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Procurorii au reţinut că cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzată vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a acestora şi a angajaţilor care s-au aflat în incinta clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, dar şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.