Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recomandare de carte: 'Aici, Radio Eros', de Alexander Hausvater

Gaudeamus
carte librarie online

Un oraș întreg urmărește întâi contrariat, apoi curios, apoi fermecat conversațiile despre dragoste, trup și deplina satisfacție fizică, purtate într-o emisiune erotică a unui post de radio clandestin.

După succesul extraordinar al volumului de povestiri „Ce dacă”, tradus deja în limbile engleză, germană, franceză și chineză, cunoscutul regizor Alexander Hausvater debutează în roman cu volumele „Penumbra” și „Aici, Radio Eros”. Pe primul l-am prezentat ieri, astăzi e rândul celui de-al doilea, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel: Epidemia a fost ținută sub control până a intervenit politicul / VIDEO

”Aici, Radio Eros. În această seară vă prezentăm ca în fiecare joi de la ora 22.00 pe frecvența 108,7 emisiunea noastră erotică, care este auzită în exclusivitate în micul nostru orășel. Numele meu e Otilia Mirea. Sunt producătoarea și autoarea acestui serial dedicat tuturor acelora care au suflu, trup și suflet. Emisiunea se adresează acelei părți din noi pe care am neglijat-o lăsându-ne purtați pe valurile acestui război. Deocamdată suntem neutri, dar nu știu cât timp vom mai rezista până când vom fi azvârliți și noi pe câmpiile morții...”

Este începutul romanului cu un subiect și mai incitant decât precedentul, dar cu o tehnică la fel de inovativă. Domnișoara Iolanda Georgian e bibliotecara unui orășel de provincie, cu o singură stradă principală (numită chiar așa), pe care se înghesuie toate instituțiile necesare unui orășel, primărie, poștă, bancă, tribunal, poliție, bibliotecă ș.a. la un capăt cu gara, la celălalt cu biserica, dar și cu un parc, un lac și o faleză, cu prăvălii cu de toate și oameni fără pretenții. Mai nimeni nu intră în bibliotecă, în afara unui arhitect, venit din capitlă să reconstruiască clădiri ale primăriei și pe care câțiva din mai marii orașului îl suspectează că ar fi extremist, stângist, chiar terorist. Acțiunea se petrece în preajma celui de-al doilea război mondial. Bibliotecara („impunătoare în rochia ei neagră, cu pălărie de paie și ochelari de soare a la Greta Garbo”) are ideea emisunii erotice la un post de radio clandestin, construit într-un subsol de probabil singurul vizitator constant al bibliotecii, emisiune la care îl cooptează pe arhitect. Se vor transforma pe calea undelor în Otilia și Sebastian, vor vorbi despre dragoste, vor face dragoste, vor fi dezinhibați cât se poate și orașul va înnebuni pur și simplu. Pro și contra, apoi din ce în ce mai mulți locuitori se vor descătușa și ei, relații amorțite sau închistate se vor trezi în mai toate famiile, chiar și ale celor care urăsc emisiunea și vor s-o desființeze.

Firește, între cei doi începe o relație: „în momentul în care vor recrea unul în fața celuilalt scene de voluptate, de abandon, de plăcere și eliberare”.

Dar scenariul, pe care de la un punct încolo îl pregătesc împreună, începe să se dezvolte surprinzător, perechea nu se va mulțumii să se schimbe pe ei și pe cei din jur, ci vor să schimbe și lumea. Și cum poate schimbată luema decât schimbând ordinea? De aici autoritatea statului încep să se teamă și forțe mari sunt trimise să descopere postul de radio clandestin și să-l închidă. Nu vom spune ce mai urmează, acțiunea întrând pe un fîgaș polițist de-a dreptul.

„Un oraș întreg, cu varii și contradictorii personaje, urmărește întâi contrariat, apoi curios, apoi fermecat conversațiile despre dragoste, trup și deplina satisfacție fizică, purtate în taină, sub țărâna micului oraș din Vestul românesc, în buza ultimului război mondial - scrie acadd. Răzvan Theodrescu în postfața sa. Hasvater este chiar în lumea sa de marginal ai geografiei și ai societății, cu valahi și germani, maghiari și sârbi, turci, evrei, țigani ce viețuiau între bârfa cotidiană și așteptarea înfrigurată, cu Otilia/Iolanda și Remus?Sebastian în frunte, care parcurg drumul de la erotic la thanatic, mergînd de la stereotipia planului și de la mediocritatea casei din Blănari spre o superbă, nesperată epifanie și cărora regizorul de mare forță Hausvater le conferă o teatralitate sfâșietoare.”

Nu ratați nici acest roman!

Alexander Hausvater – Aici, Radio Eros. Postfață de Acad. Răzvan Theodorescu. Editura Integral, coplecția Galaxia H. 201 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.