Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recomandare de carte: 'Cum să rămâi lucid într-o epocă a dezbinării', de Elif Shafak

europafm.ro
carte

„Atunci cînd ne pierdem vocea, ceva moare în noi”. (Elif Shafak)

În anul 2017, autoarea cărții de față a fost desemnată de asociația americană de jurnalism politic Politico una dintre cele douăsprezece persoane „care ne aduc speranță. Cam așa se întâmplă și cu eseul de față, unul manifest, potrivit mediafax.ro.

Elif Shafak (uneori e folosită și forma Elif Şafak) s-a născut în 1971 în Franța, e de origine turcă și se numără printre cele mai prestigioase și bine cotate reprezentante ale literaturii turce contemporane.

Se numea Elif Bilgin, a preluat pseudonimul Șafak, care în turcă înseamnă „răsărit”, de la mama sa. A locuit în Spania, Franța, Iordania, Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii, mama ei fiind diplomat, iar acest stil de viață i-a dezvoltat simțul multiculturalismului. A publicat 15 cărți, atât în limba turcă, cât și în limba engleză, cu deosebire romane – câteva dintre acestea, foarte bune, au fost traduse de Editura Polirom.

Dar Elif Shafak a mai publicat și eseuri, mai ales că ține adesea conferințe pe teme de mare interes și foarte actuale. O asemenea temă dezbate în eseul de față.

Scriu editorii români în prezentarea cărții: „Vrem să ne întoarcem la situaţia de dinaintea pandemiei? A fost ea una normală? Cum să ne menţinem lucizi într-o lume haotică şi dezbinată, în care naţionalismul, homofobia, autoritarismul şi discriminarea devin ameninţări globale? Şi cum să rămânem calmi când suntem lăsaţi pe dinafară, când suntem tot mai singuri, când nu putem purta un dialog cu cei cu opinii diferite de ale noastre? De ce diversitatea devine un pericol, iar apatia, angoasa, dezamăgirea şi nesiguranţa ne-au invadat fiinţa? La urma urmei, cine suntem şi cum ne definim identitatea? Avem doleanţe, nemulţumiri şi răbufniri de furie pe care vrem să ni le facem cunoscute, dar oare ne ascultă cineva?

Inventarul întrebărilor şi răspunsurilor pe care Elif Shafak le include în cartea sa este vast şi de o rară pertinenţă, conturând imaginea unor societăţi aflate la un moment de răscruce. Omenirea are de trecut un prag istoric, când ceea ce este vechi ar trebui să moară spre a lăsa loc noului să se nască. În acest sens, volumul devine un manifest, o pledoarie pentru o lume mai bună – o lume a toleranţei şi a omeniei –, dar şi un exemplu remarcabil de implicare intelectuală activă oferit de una dintre cele mai importante şi mai apreciate prozatoare contemporane”.

Elif Shafak – Cum să rămâi lucid într-o epocă a dezbinării. Traducere din engleză de Adina Avramescu. Editura Polirom, colecția Eseuri & confesiuni. 110 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.