DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Recomandare de carte: 'Devorarea cerului', de Paolo Giordano

Pexels.com
carte citit

O interpretare gravă a singurătății adolescentine. Subiectele sunt abordate cu maturitate şi au o deschidere internaţională, trecând de la chestiuni de ecologie la neliniştile noilor generaţii dezorientate, în căutarea unor puncte de reper.

Paolo Giordano este un scriitor italian fenomen. Născut în 1982, la 26 de ani, în 2008, când își definitiva teza de doctorat în fizică, a publicat un roman minunat despre adolescență, „Singurătatea numerelor prime”, cu care a obținut șapte dintre cele mai prestigioase premii literare italiene (romanul a apărut și în românește), potrivit mediafax.ro.

Vezi și: Liberalii se pregătesc de debarcarea Avocatului Poporului

A publicat apoi „Corpul uman” (și această carte tradusă la noi) și, în urmă cu doi ani, romanul de față. Tot despre adolescenți și despre formare. (De același autor, Editura Polirom a mai tradus anul acesta volumul de eseuri „Învremea contaminării”, analize asupra contaminării cu Covid-19, semnalat deja la rubrica noastră).

Scriu editorii: „La vila bunicii sale din sudul Italiei, Teresa surprinde într-o noapte trei băieţi care se scaldă goi în piscina din curte, după ce s-au furişat peste gardul proprietăţii. Ea încă nu ştie, dar cei trei băieţi care cresc împreună ca fraţii, deşi nu sînt fraţi – îi vor marca destinul, aşa cum şi ea le va influenţa viitorul, uneori tragic, alteori doar tulbure. Cei trei băieţi trăiesc la o fermă din apropiere, sub oblăduirea lui Cesare, tatăl unuia dintre ei şi părintele spiritual al tuturor. Îndrăgostită de unul dintre ei, năvalnicul Bern, Teresa va trăi următorii douăzeci de ani o poveste de dragoste frenetică, plină de bucurii, dar şi de ratări şi taine funeste. Simbolică pentru anvergura întregului roman este tentativa eşuată a unui grup de tineri de a crea un paradis terestru la ferma lui Cesare. Istoria micii lor utopii ecologiste ilustrează contradicţiile, obsesiile şi tensiunile lumii contemporane. Un roman despre visurile, idealurile şi dorinţele necontrolate ale adolescenţei, despre complexitatea relaţiilor dintre tineri şi fragilitatea lor, despre iubire şi moarte violentă, Devorarea cerului prezintă, în acelaşi timp, lumea în care trăim, labilitatea credinţelor de orice fel şi, mai mult decît orice, căutarea încrîncenată a unui sens al vieţii”.

Totul se petrece la sfârșitul anilor ’90, în Puglia, în Italia de sud. Grupul ciudat de trei băieți uitați de propriile familii a fost adunat de tatăl unuia dintre ei, care, învățându-i cu frumusețea muncii pământului, cu ritmurile naturii, vrea să le sădească în suflete și dragostea și cuvântul lui Dumnezeu. Cei trei băieți sunt personalități și firi diferite, dar unul dintre ei, Bern, are farmecul adolescenței și de el se îndrăgostește Teresa. Viața și misterul existenței lui Bern îi despart o vreme pe cei doi, dar iubirea revine după ani, când Teresa se reîntoarce la ferma pe care băieții, acum mari, au transformat-o într-una fermă ecologică.

„Giordano şi-a demonstrat deja abilitatea de a descrie şi a prezenta relaţii de durată profunde şi puternice, o constantă în viaţa personajelor sale, dar care – în acelaşi timp – nu ajung să se desăvârşească... Titlul Devorarea cerului nu se referă doar la aspiraţia romanului propriu-zis, ci şi la aspiraţia tinerilor, cu presupusa lor forţă şi omnipotenţă, cu puterea pasiunii lor, cu vitalitatea lor – un laitmotiv al romanelor lui Giordano, tratat splendid şi aici, ca şi în celelalte cărţi ale scriitorului.” (Lo Sbuffo)

„În Devorarea cerului, Paolo Giordano revine la tema anxietăţii şi a problemelor adolescentine, care ne-a cucerit în volumul său de debut, Singurătatea numerelor prime. Doar că de data aceasta ne propune o interpretare mai gravă, mai profundă. Subiectele sunt abordate cu mai multă maturitate şi au o deschidere internaţională, trecând de la chestiuni de ecologie la neliniştile noilor generaţii dezorientate, în căutarea unor puncte de reper.” (Today, Italia)

Paolo Girodano – Devorarea cerului. Traducere din limba italiană și note de Cerasela Barbone. Editura Polirom, colecția Biblioteca Polirom actual. 409 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.