Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recomandare de carte: 'Liliana Tomescu' de Marina Spalas și Sergiu Cioiu

europafm.ro
carte

Prima viață, până la vârsta de 50 de ani, în România, și apoi, a doua viață, alături de Lucian, în ultimii 40 de ani petrecuți în Suedia.

Iubitorii de teatru sau de film mai de vârsta a treia își amintesc fără dubiu pe actrtița Liliana Toemscu. Liliana Tomescu s-a născut în 1929. Absolventă a Institutului de Artă Dramatică, Liliana Tomescu pleacă din România (în excursie, în anul 1980) împreună cu soțul ei, actorul (și mai apoi regizorul) Lucian Muscurel, în Suedia (unde va deveni profesoară de artă teatrală). În 1981 a absolvit cursurile intensive de limba suedeză de la Universitatea din Göteborg obținând diploma SVISS, care îi da dreptul să lucreze la toate nivelele de limba suedeză, începând să activeze ca interpretă, traducătoare şi profesoară de „Arta actorului”. În 1991 Primăria oraşului Stockholm i-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului, ca recunoaştere a activităţii sale în domeniul învăţământului de teatru, potrivit mediafax.ro.

În anul 2006 Liliana Tomescu revine în România pentru a-și ridica „Premiul pentru întreaga activitate artistică” oferit la Galele UNITER (3 aprilie 2006).

Prin decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române actriței Liliana Tomescu i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „Pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”. Avea numai 35 de ani!

În anul 1967 a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” clasa a-IV-a „Pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Între 1950 și 1980 actrița a fost angajata Teatrului Nottara din București. Într-o perioadă de peste 30 de ani, Liliana Tomescu reușește să stabilească câteva recorduri unice și imposibil de egalat: serii de spectacole ale cărui număr de reprezentații este unic în istoria teatrului de până acum: Pygmalion - aproximativ 500 spectacole, Ciocârlia – aproximativ 400, Luna dezmoșteniților - peste 600, Schimbul – aproximativ 200, Adio Charlie - 870 spectacole.

Scrie, unul dintre autorii cărții pe care o semnalăm, Sergiu Cioiu: „Mă tot întrebam cum ar fi bine să construim această carte? Ca un InterViu, cum s-a mai făcut sau o poveste secvențială, cu intervenții ale unor oameni care au cunoscut-o și i-au putut apreciat spectacolele? Cu citate din cronicile vremii, cu mărturii din viața ce a dus-o, ca actriță, în doar 30 de ani de teatru, alături de câțiva actori și regizori excepționali. Prima viață, până la vârsta de 50 de ani, în România, și apoi, a doua viață, alături de Lucian, în ultimii 40 de ani petrecuți în Suedia?

Cum ar fi povestea vieții, așa cum ar fi povestit-o Liliana, prin viu grai, stând pe un șezlong, acum, când a împlinit 90 de ani și, are, încă, acea vigoare a spiritului, cu o memorie vie și o descriere precisă, din care nu lipsesc farmecul, sarea, piperul și metafora?”

Citiți această carte! O încântare.

Marina Spalas și Sergiu Cioiu – Liliana Tomescu. Editura Integral. Colecția CoMedia. 267 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.