Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recomandare de carte: 'Viața după Auschwitz', de Eva Schloss, Karen Bartlett

lagar holocaust

„Viața după Auschwitz. O poveste despre suferință și supraviețuire, scrisă de sora vitregă a lui Anne Frank”, de Eva Schloss, Karen Bartlett, este o carte dedicată memoriei victimelor Holocaustului și genocidului, care n-au putut da glas propriilor lor povești.

Eva Geiringer Schloss (născută în 1929), este o evreică supraviețuitoare a Holocaustului, fiica vitregă a lui Otto Frank, tatăl lui Margot și Anne Frank. La scurt timp după anexarea Austriei de către Germania nazistă, în 1938, familia Geiringer a emigrat în Belgia, apoi în Olanda, la Amsterdam, unde au fost vecini cu familia Frank. Atunci s-au cunoscut Eva și Anne Frank. S-au ascuns vreme de doia ani, dar au fost denunțați, capturați de gestapo și duși în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau. Tatăl și fratele ei nu au supraviețuit, ea și mama ei au fost eliberate în ianuarie 1945. Mai târziu mama ei s-a căsătorit cu Otto Frank, tatăl Annei, devenindu-i și Evei tată vitreg, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Rusia începe distribuirea vaccinului împotriva coronavirusului: Va asigura o imunitate pentru o perioadă între cinci luni şi doi ani

Eva Schloss este cofondatoare a fundației Anne Frank din Marea Britanie și a susținut numeroase conferințe despre experiența familiei ei în timpul Holocaustului. Cartea de față a fost scrisă în 2013.

„Veţi descoperi în paginile acestei cărţi povestea familiei mele şi a călătoriei îndelungate pe care am întreprins-o, în sens propriu şi figurat, alături de mama mea. Vă voi depăna amintiri despre tatăl meu, Erich, şi despre fratele meu, Heinz. Deocamdată însă, tot ce vă pot spune este că i-am pierdut pe amândoi şi că, în ciuda anilor pe care îi port acum pe umeri, am rămas în continuare fetiţa de cincisprezece ani, care îi iubeşte cu disperare, le duce dorul şi se gândeşte în fiecare zi la ei.

Aş vrea să vă împărtăşesc în cele ce urmează o întâmplare petrecută pe vremea când eram încă o familie, o întâmplare ce mi-a călăuzit paşii în toţi aceşti ani şi mi-a influenţat viaţa.

Povestea se petrece în luna mai a anului 1940, în apartamentul nostru din Amsterdam. Ne părăsiserăm deja casa din Viena, iar naziştii invadaseră acum Olanda – cea mai cumplită veste cu putinţă. Heinz, fratele meu mai mare, reuşea mereu să mă încurajeze şi să-mi ridice moralul, dar în seara aceea era supărat şi părea rătăcit printre cuvinte. Nu ştia dacă tata ne mai putea salva din ghearele naziştilor.

Citește și: Lovitură pentru proprietarii de mașini! S-ar putea întâmpla din ianuarie 2021

– Mi-e cumplit de teamă, Evi, mi-a spus el. Mi-e teamă de moarte.

Tata ne-a strâns laolaltă pe canapea şi ne-a cuprins în braţe. Ne-a spus că suntem nişte verigi dintr-un lanţ şi că vom trăi veşnic prin copiii noştri.

– Dar dacă nu vom avea copii? l-a întrebat Heinz.

– Vă pot spune un singur lucru, i-a răspuns el. Nimic din ceea ce faceţi nu rămâne fără urmări. Toate faptele bune pe care le veţi săvârşi vor influenţa viaţa celor din jur. Binele înfăptuit se va revărsa într-o bună zi asupra cuiva, iar realizările voastre vor putea fi duse mai departe. Totul se leagă la fel ca verigile unui lanţ indestructibil.

Vă voi descrie în paginile acestei cărţi eforturile supraomeneşti pe care le-am depus ca să las ceva în urmă.”

Eva Schloss, Karen Bartlett – Viața după Auschwitz. O poveste despre suferință și supraviețuire, scrisă de sora vitregă a lui Anne Frank. Traducere din limba engleză de Iris-Manuela Anghel. Editura RAO. 282 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.