Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recomandare de carte: 'Voi merge pe urmele pașilor tăi', de Care Santos

europafm.ro
carte

„Care Santos reflectează asupra nevoii de a cunoaște adevărul ascuns din trecutul nostru într-un roman absolut fascinant”, planetadelibros.com.

Care Santos este deja o scriitoare cu care publicul românesc s-a obișnuit, încât nu mai credem că trebuie s-o prezentăm. Editura Humanitas fiction i-a tradus deja cinci romane, unele dintre ele fiind recompesate cu premii de prestigiu în Spania, scrie Mediafax.

Romanul pe care îl semnalăm astăzi este cel mai recent, a apărut anul trecut și aparține grupului de scrieri în care Care Santos meditează asupra necesității de a cunoaște adevărul care ne ascunde trecutul. Cititorul va rătăci la Barcelona, în ziua de 26 ianuarie 1939, „o zi stranie, frontieră între două epoci”, ziua în care trupele franchiste au pus capăt republicii instaurate în oraș. S-a spus, de aceea, că romanul este o odă memoriei, pentru că, noi toți, „suntem urmarea unui trecut care se continuă, deși nu suntem conștienți”. Sunt două tipuri de persoane în lume, afirmă Santos: cei care vor să știe totul și cei care sunt fericiți ignorând totul; Santos aparține primului grup. Dar, pe de altă parte, „singurul loc în care putem povesti adevărul într-un mod care să pară obietiv este ficțiunea”.

Drept care, în cartea de față e multă ficțiune, dar totul s-ar fi putut întâmpla.

Scriu editorii: „Trecutul de noi depinde. Noi alegem ce să facem cu el. În viața Reinei Gené, eroina din Tot binele și tot răul (roman apărut în 'Raftul Denisei' în 2019), trecutul irupe sub forma unei scrisori de la un necunoscut și o obligă să pornească în căutarea adevărului despre moartea tatălui ei, care pare să aibă legătură cu repercusiunile îndepărtate ale războiului civil din Spania. Un telefon care o anunța de tentativa de sinucidere a fiului ei o obligase pe Reina, eroina din Tot binele și tot răul, să părăseasca intempestiv Bucureștiul la 1 martie 2018, în timpul marelui viscol dezlănțuit în Europa, cu decizia fermă de a-și lua un răgaz de un an sau doi spre a se dedica doar fiului său și problemelor importante din viață. După nouă luni, un alt telefon, de la un istoric necunoscut, o anunță că o scrisoare adresată mamei ei în 1986, rămasă necitită, dovedește că tatăl său, Josep Gené, nu s-a sinucis în 1975, cum crezuse, ci a fost ucis. Mai mult, la cererea lui, Primăria Conques îi va dezgropa cadavrul. Cu două zile înainte de Anul Nou, Reina va porni la volanul mașinii ei, pe o ceață densă, spre micul sat din Pirinei. Un drum cu peripeții nebănuite, care o va purta nu doar în creierii munților, dar și înapoi în timp, până în ziua de 26 ianuarie 1939, când trupele lui Franco au cucerit Barcelona. Ziua care împărțise oamenii în învingători și învinși, care le schimbase definitiv viața, punându-și amprenta ascunsă pe destinul Reinei”.

Reina este o femeie obișnuită să ia decizii cu propria-i minte. Ca atare, la fel ca autoarea ei, vrea să cunoască adevărul autentic, chiar dacă nu e pregătită pentru el.

„Care Santos își sărbătorește cei 25 de ani de carieră literară cu acest nou roman. Cele trei citate din deschiderea cărții schițează direcțiile narative – explorarea trecutului, războaiele civile care nu se sfârșesc niciodată cu adevărat și misterul vieții celor apropiați”, La Vanguardia.

„Voi merge pe urmele pașilor tăi este un roman splendid, emoționant, populat de personaje vii, care parcă ies din carte și ne poartă pagină după pagină printr-o poveste plină de intrigi și secrete de familie”, bookeandoconmangeles.blogspot.com.

Care Santos – Voi merge pe urmele pașilor tăi. Traducere și note de Jana Balacciu Matei. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei.363 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.