Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Record după ce Rusia s-a retras din acordul privind exportul cerealelor: Sute de mii de tone de produse agricole au părăsit porturile din Ucraina

siloz cereale

Oficialii ucraineni anunță că 354.000 de tone de produse agricole au părăsit luni porturile din Ucraina ceea ce reprezintă un record privind cantitatea transportată într-o singură zi de la începutul războiului. Recordul apare chiar după ce Rusia s-a retras din acordul privind exportul cerealelor.

Oficialii ucraineni au declarat că un volum record de produse agricole a fost transportat pe navele care au părăsit luni porturile din Ucraina, ca parte a acordului privind cerealele din Marea Neagră, potrivit Sky News.

Purtătorul de cuvânt al administrației militare din Odesa a declarat că 354.500 de tone de produse au părăsit porturile.

Rusia s-a retras sâmbătă din acordul privind cerealele negociat de ONU, pentru un „termen nedeterminat", susținând că nu poate „garanta siguranța navelor civile" care călătoresc pe Marea Neagră după un atac asupra navelor sale.

Acordul prevedea ca Rusia și Ucraina să coordoneze inspecțiile și tranzitul navelor prin Marea Neagră, ONU și Turcia acționând ca mediatori pentru a permite exportul produselor agricole ucrainene pe piețele mondiale.

Însă Rusia și-a suspendat participarea după ceea ce a anunțat că flota sa din Crimeea a fost ținta unui atac cu drone ucrainene.

ONU, Turcia și Ucraina au convenit asupra unui plan de tranzit care să permită luni trecerea a 16 nave, în ciuda retragerii Rusiei din pact.

Rusia și Ucraina se numără printre cei mai mari exportatori de alimente din lume, iar la începutul acestui an o blocadă rusă a transporturilor de cereale ucrainene a provocat o criză alimentară globală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.